Prima pagină » Război în Ucraina » ONU trage un semnal de alarmă: Copiii ucraineni care fug de război riscă să devină prada traficanților/ 1,5 milioane de minori au luat calea exodului

ONU trage un semnal de alarmă: Copiii ucraineni care fug de război riscă să devină prada traficanților/ 1,5 milioane de minori au luat calea exodului

ONU trage un semnal de alarmă: Copiii ucraineni care fug de război riscă să devină prada traficanților/ 1,5 milioane de minori au luat calea exodului
Poveste emoționantă: Zeci de copii orfani au sosit din Ucraina. „Nu am mamă, nu am tată, au murit, iar acum nu mai am nici țară”

De la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, în fiecare zi 70.000 de copii din această țară au devenit refugiați, potrivit datelor anunțate de Organizația Națiunilor Unite.

„Asta echivalează cu 55 de copii care fug din țară în fiecare minut, conform UNICEF – aproape unul pe secundă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric. Accesul la educație a fost afectat pentru aproximativ 5,7 milioane de copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani,  potrivit unui comunicat al UNICEF.

„Acum am atins pragul de trei milioane în ceea ce privește numărul de oameni refugiați din Ucraina către țările vecine. Și printre acești oameni se numără aproximativ 157.000 de cetățeni ai țărilor terțe”, a declarat Paul Dillon, purtătorul de cuvânt al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM),  la Geneva.

Aproximativ 1,5 milioane de copii s-au alăturat acum exodului din Ucraina, cu o rată de puțin sub unu pe secundă, de când a început invazia rusă pe 24 februarie.

Copiii ucraineni riscă să devină prada traficanților

Subliniind că nouă din 10 dintre cei care fug de violența necruțătoare a războiului în Ucraina sunt femei și copii, un reprezentant ONU a avertizat că tinerii riscă să devină prada traficanților, deoarece ajung într-un mediu nou și necunoscut.

„Pentru a da o idee despre granița pe care obișnuiam să o vizitez – granița principală, Medyka, dintre Polonia și Ucraina – sunt zeci de oameni care stau în jurul autobuzelor și microbuzelor strigând numele capitalelor – sau cel puțin așa a fost acum o săptămână – oamenii se îndreaptă spre acestea. Marea, marea majoritate, desigur, sunt oameni cu intenții minunate și cu o mare generozitate, dar nu există nicio îndoială, având în vedere ceea ce înțelegem despre traficul în Europa, că aceasta rămâne o problemă foarte, foarte gravă.”, a declarat James Elder, purtător de cuvânt în cadrul ONU.

Evoluția vine după avertismentul secretarului general al ONU, care a declarat luni că ofensiva militară a Rusiei împotriva civililor „atinge proporții terifiante”.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele