RĂZBOI în Ucraina, ziua 746: Papa Francisc spune că Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb”: „Negocierea nu este niciodată o capitulare”

RĂZBOI în Ucraina, ziua 746: Papa Francisc spune că Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb”: „Negocierea nu este niciodată o capitulare”
Papa Francisc
Publicat: 10/03/2024, 11:48
Actualizat: 10/03/2024, 17:06
17:05

Ucraina reacţionează cu indignare după apelul la negocieri cu Rusia lansat de Papa Francisc

Ambasada Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun i-a răspuns duminică Papei Francisc că în al Doilea Război Mondial nimeni nu a vorbit „despre negocieri de pace cu Hitler”, după ce suveranul pontif i-a sugerat Kievului într-un interviu să aibă curajul să negocieze cu Rusia pentru încheierea războiului declanşat de aceasta din urmă.

„Este foarte important să fim clari ! Când vorbim despre al Treilea Război Mondial, ceea ce avem acum, trebuie să învăţăm lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial”, a scris misiunea diplomatică ucraineană pe reţelele de socializare, potrivit agenţiei EFE, conform Agerpres.

„A vorbit atunci cineva serios despre negocieri de pace cu Hitler şi de steag alb pentru a-l mulţumi ? Deci, lecţia este una singură: dacă vrem să se termine războiul, trebuie să facem tot posibilul pentru a ucide Balaurul”, a susţinut ambasada ucraineană.

Într-un interviu acordat radio-televiziunii elveţiene, din care sâmbătă au fost publicate deocamdată doar extrase, Papa Francisc a pledat pentru „negociere”, care este un „cuvânt curajos”.

„Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a remarcat suveranul pontif. „Cred că cel mai puternic este acela care vede situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază. Iar astăzi se poate negocia cu ajutorul puterilor internaţionale. Cuvântul negociere este un cuvânt curajos” şi „a negocia nu înseamnă niciodată să te predai”, a explicat Papa Francisc.

După publicarea acestor extrase, biroul său de presă a precizat că el s-a referit la negociere, nicidecum nu a sugerat Ucrainei să se predea în faţa Rusiei, în urma confuziei provocate de folosirea în interviu a expresiei „steag alb”. Papa a folosit această expresie „pentru a indica prin ea încetarea ostilităţilor, armistiţiul cu scopul de a negocia”, a clarificat purtătorul său de cuvânt, Matteo Bruni.

14:17

CNN: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean

Rusia a început să folosească o puternică bombă aeriană care a decimat apărarea ucraineană şi a înclinat balanţa pe linia frontului. A făcut acest lucru transformând o armă de bază din epoca sovietică într-o bombă teleghidată, care poate provoca un crater de cincisprezece metri lăţime, relatează CNN.

Bomba FAB-1500 este, în esenţă, o armă de 1,5 tone, din care aproape jumătate este compusă din explozibili puternici. Ea este lansată de sus, de pe avioane de vânătoare, de la o distanţă de 60-70 de kilometri, ceea ce este în afara razei de acţiune a multora dintre mecanismele ucrainene de apărare aeriană. FAB-1500 este un alt exemplu al modului în care Rusia îşi duce războiul în Ucraina, provocând distrugeri masive înainte de a încerca să cucerească un teritoriu, notează CNN.

Videoclipuri recente de pe liniile de luptă din regiunea Doneţk au ilustrat puterea imensă a acestor bombe, deoarece au lovit centrale termice, fabrici şi blocuri turn – locuri de unde ucrainenii îşi coordonează, în general, apărarea.

FAB-1500 este dirijată spre ţintă printr-un sistem de ghidare şi aripi detaşabile care îi permit să planeze spre ţintă. Joseph Trevithick, care a scris despre dezvoltarea bombei pentru TheWarZone, spune că acestea „oferă pentru multe dintre avioanele tactice ale Rusiei o nouă opţiune de lovitură, mult mai distructivă, care îi ajută, de asemenea, pe piloţi să stea mai departe de apărarea inamicului”.

11:53

Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 35 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii

Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 35 din cele 39 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii, au anunţat, duminică, forţele aeriene ucrainene, citate de Reuters.

Majoritatea dronelor au fost distruse deasupra estului şi sudului Ucrainei, a precizat forţa aeriană pe Telegram, fără a preciza dacă au fost raportate pagube, conform News.ro.

Rusia a lansat, de asemenea, patru rachete S-300, a precizat forţa aeriană, fără a spune ce s-a întâmplat cu rachetele sau dacă acestea şi-au atins ţinta.

11:36

Un cetățean ucrainean, cu febră și frisoane, este căutat de salvamontiștii din Maramureș

Un cetățean ucrainean care a trecut frontiera cu România este căutat de salvamontiști în Munții Maramureșului. Soția lui a sunat la 112 și a cerut ajutorul salvatorilor. Ea le-a spus salvamontiștilor că bărbatul are febră și frisoane.

O echipă a Salvamont Maramureș a plecat în misiune. Soția bărbatului în vârstă de 47 de ani a sunat la 112 și a solicitat ajutor spunând că soțul ei se află pe munte.

Ea a oferit o posibilă poziție a bărbatului dispărut. De asemenea, a informat echipa de căutare despre faptul că bărbatul are o stare generală precară, cu febra si frisoane, conform Mediafax.

Echipa Salvamont va face joncțiunea cu un echipaj al Poliției de Frontieră Poienile de sub Munte din cadrul IPF Sighetu Marmației.

Papa Francisc spune că Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb” şi să negocieze

Papa Francisc a afirmat, într-un interviu acordat televiziunii elveţiene RSI, că Ucraina ar trebui să aibă curajul „steagului alb”, care este „un cuvânt curajos”, şi de a negocia pentru a pune capăt războiului cu Rusia „înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”, transmit Reuters, EFE şi AFP.

În interviu, înregistrat luna trecută, papa a fost întrebat despre poziţia sa cu privire la dezbaterea între cei care spun că Ucraina ar trebui să renunţe întrucât nu a putut respinge forţele ruse, şi cei care afirmă că aceasta ar legitima acţiunile părţii mai puternice. Intervievatorul a fost folosit expresia ‘steagul albul’ în întrebare.

„Este o interpretare, este adevărat”, a răspuns papa Francisc, potrivit unei transcrieri şi a unui video parţial publicate sâmbătă în avans. Interviul integral urmează să fie difuzat pe 20 martie în cadrul unei noi emisiuni culturale, potrivit Agerpres.

„Dar cred că cel mai puternic este cel care se uită la situaţie, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază”, a afirmat papa, adăugând că negocierile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaţionale.

„Cuvântul a negocia este un cuvânt curajos”

„Cuvântul a negocia este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, când lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi’, a continuat papa.

Se crede că este pentru prima dată când papa Francisc a folosit termeni precum ‘steag alb’ sau ‘înfrânt’ în legătură cu războiul din Ucraina, deşi a mai vorbit în trecut despre necesitatea negocierilor.

Într-un comunicat după publicarea interviului, purtătorul de cuvânt a Vaticanului, Matteo Bruni, a clarificat că suveranul pontif a preluat termenul „steagul alb” de la intervievatorul său şi l-a folosit pentru „a indica o oprire a ostilităţilor (şi) un armistiţiu obţinute cu curajul negocierilor”.

„Poţi simţi ruşine”, a spus papa cu referire la negociere, „dar cu câţi morţi se va încheia (războiul)? (Ar trebui) negociat la timp, găsită o ţară care poate fi mediator”, a adăugat el, menţionând Turcia printre ţările care s-au oferit.

„Să nu vă fie ruşine să negociaţi, înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”, a spus papa, care a făcut numeroase apeluri la pace în „Ucraina martirizată” şi a trimis anul trecut un emisar de pace, pe cardinalul italian Matteo Zuppi, să se întâlnească cu autorităţile la Kiev, Moscova şi Washington.

Întrebat dacă este dispus să medieze, papa a răspuns: „Sunt aici”.

Într-un alt segment al interviului, vorbind despre războiul dintre Israel şi Hamas, papa Francisc a afirmat că „negocierea nu este niciodată o capitulare”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor