Pericol de holeră în Mariupol din cauza contaminării surselor de apă ale orașului
În Mariupol, orașul-port din sud-estul Ucrainei, aflat acum sub ocupație rusă, apar tot mai multe temeri privind sănătatea publică din cauza deteriorării condițiilor sanitare.
Din cauza faptului că apele uzate au început să contamineze sursele de apă potabilă, multe voci susțin acum că orașul s-ar putea confruta curând cu o epidemie de holeră, potrivit CNN.
Luni, Petro Andriushchenko, un consilier local ucrainean a declarat din exil că oficialii ruși care controlează acum orașul Mariupol se gândesc să impună o carantină în oraș, în contextul în care străzile sunt pline de cadavre în descompunere și de deșeuri care contaminează apa potabilă, crescând riscul apariției holerei și altor boli.
„Se vorbește despre carantină. Orașul va fi închis. Orașul acela s-a transformat într-unul plin de cadavre. Forțele de ocupație nu se pot descurca nici măcar să îi îngroape în gropi comune. Nu există suficientă capacitate nici măcar pentru asta”, a declarat oficialul.
OMS, avertisment cu privire la situația din Mariupol
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă cu privire la posibila apariție a unui focar de holeră la Mariupol și a trimis deja vaccinuri la Dnipro, deși încă nu este clar cum și când ar urma acestea să ajungă la localnici.
Holera, o boală infecțioasă care provoacă diaree acută, este legată de accesul inadecvat la apă potabilă și ucide zeci de mii de oameni în întreaga lume în fiecare an, potrivit OMS.
Dr. Dorit Nitzan, directorul OMS pentru situații de urgență în Europa, care a vizitat Ucraina luna trecută, a declarat că situația igienico-sanitară din Mariupol este un pericol uriaș pentru localnici.
La Mariupol, ocupanții ruși au restabilit parțial alimentarea cu apă, însă, din cauza avariilor semnificative și frecvente ale conductelor, apa potabilă este amestecată cu scurgerile din canalizare.
„„Primim informații de la organizații neguvernamentale că apa de canalizare este amestecată cu apa potabilă în Mariupol. Astfel se răspândesc multe boli, în special holera. Ne pregătim pentru asta, pregătim vaccinuri, cooperăm cu organizațiile non-guvernamentale care pot călători acolo și pot sprijini oamenii”, a menționat Nitzan în timpul vizitei sale de la Kiev.