Prima pagină » Război în Ucraina » Peste 10.000 de mercenari ai companiei paramilitare ruse Wagner, sirieni şi libieni luptă în prezent în Ucraina alături de forțele ruse

Peste 10.000 de mercenari ai companiei paramilitare ruse Wagner, sirieni şi libieni luptă în prezent în Ucraina alături de forțele ruse

Peste 10.000 de mercenari ai companiei paramilitare ruse Wagner, sirieni şi libieni luptă în prezent în Ucraina alături de forțele ruse
Grupul Wagner, grupare de mercenari condusă de un apropiat al lui Vladimir Putin, a trimis mii de luptători în Ucraina

Un oficial european a apreciat, sub protecția anonimatului, că în prezent, alături de forțele ruse, în Ucraina luptă între 10.000 şi 20.000 de mercenari ai companiei paramilitare ruse Wagner sau luptători sirieni şi libieni , a afirmat marţi un responsabil european.

Aceşti indivizi „nu au vehicule sau arme grele” şi intervin pentru a întări trupele ruse, le-a declarat responsabilul unor jurnalişti la Washington, sub protecţia anonimatului pentru AFP, citează Agerpres.

Responsabilul a spus că a constatat „transferuri, din zone precum Siria şi Libia, către zona Donbas”, unde Moscova a lansat o nouă fază a atacului său.

Totuşi, potrivit acestuia, este dificil de estimat cu exactitate câţi dintre aceşti „10.000 până la 20.000” de indivizi sunt din grupul privat Wagner şi câţi sunt luptători din Libia sau Siria.

La sfârşitul lunii martie, Ministerul britanic al Apărării a indicat că „peste 1.000 de mercenari” ai companiei Wagner, printre care responsabili ai organizaţiei, urmau să fie desfăşuraţi în estul Ucrainei pentru „a efectua operaţiuni de luptă”.

Cunoscuţi ca fiind apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin, grupul Wagner şi paramilitarii săi sunt suspectaţi de comiterea de abuzuri în Mali, Libia şi chiar Siria.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a început luni o ofensivă majoră în această zonă, un nou obiectiv strategic pentru forţele ruse, după retragerea acestora din regiunea Kiev. O parte din acest teritoriu ucrainean se află deja în mâinile forţelor separatiste pro-ruse din 2014.

Efectuând această nouă ofensivă, trupele ruse vor controla, probabil în „patru până la şase luni”, regiunea Lugansk, o parte din Donbass şi un mic pod terestru în regiunea Zaporijia, a estimat oficialul european la Washington.

El a spus că se aşteaptă la „distrugerea totală” a oraşului Mariupol, un port strategic la Marea Azov, asediat încă de la începutul lunii martie de trupele ruse. „Teama mea este că va fi chiar mai rău decât Bucea”, un oraş ucrainean în care armata rusă este acuzată că a masacrat civili, a subliniat el.

Responsabilul a mai prezis o posibilă încheiere a negocierilor dintre ruşi şi ucraineni în „toamna anului 2022”, care ar face posibilă găsirea unei soluţii la conflict înainte de iarnă.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Află cele mai noi informații despre cea de-a 56-a zi de lupte din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Citește și