Nave de desant ale marinei ruse se apropie de coasta ucraineană, în zona orașului Odessa, potrivit publicației navalnews.com, care prezintă imagini surprinse de sateliți.
Analiza imaginilor realizate de satelitul Sentinel 2 arată trei grupuri de nave de război care se apropie de coastă, lângă Odessa, orașul situat la nici 600 de kilometri de București. Acestea sunt ruseşti şi includ nave de debarcare. Imaginea din satelit a fost realizată la ora locală 11:47 și arată cel puţin 14 nave, transmite Naval News.
Anterior, preşedintele din Belarus, Alexandru Lukaşenko, a dezvăluit planuri pentru o debarcare amfibie lângă Odesa.
Analistul militar Aurel Cazacu a explicat pentru Adevărul.ro de ce o debarcare în zona adiacentă Odessei este foarte periculoasă pentru forţele de desant dacă nu are sprijinul de la sol oferit de trupele plecate din Crimeea.
„Putin este nerăbdător să ajungă la Gurile Dunării şi sacrifică orice. Poate fi un carnagiu, dar îmi dau seama că Kremlinul nu mai ţine cont de nimic .Vrea să debarce cu toate că militarii plecaţi din Crimeea nu sunt bine pregătiţi de luptă, au un moral la pământ şi nu pot ajuta trupele de desant. Poate fi un carnagiu, dar îmi dau seama că Kremlinul nu mai ţine cont de nimic. Lui Putin nu-i mai pasă ce vieţi sacrifică, şi vorbim de vieţile unor ruşi, numai ca să-şi vadă obiectivul îndeplinit. Repet, dacă puşcaşii marini pun piciorul pe pământ în zona Odessei, chiar şi cu sprijin aerian, dar fără o acoperire a trupelor de la sol, va fi un carnagiu. Nici urmă de strategie militară, pur şi simplu sacrifică nişte vieţi în mod conştient”, a precizat expertul.
Primarul Odessei, Ghenadi Truhanov, crede că orașul ar putea fi atacat de forțele rusești începând cu 18 martie. „Situația este relativ calmă, dar rămâne tensionată”, a afirmat el, într-un interviu pentru BFM TV.
„Din informațiile noastre, care rămân să fie reconfirmate, ca și mișcarea trupelor rusești, un atac asupra Odessei este prevăzut începând cu 18 martie”, a afirmat el.
Orașul s-a pregătit pentru acest atac, care ar putea veni de pe mare, a adăugat Ghenadi Truhanov, care a menționat că mulți locuitori au părăsit deja orașul-port.
Sunetul sirenelor antiaeriene s-a auzit și în dimineața celei de-a 21-a zile de război în marile orașe din Ucraina, inclusiv în capitala Kiev. Președintele Zelenski, care a avut ieri o întâlnire cu premierii Cehiei, Poloniei și Sloveniei a transmis în noaptea de marți spre miercuri că, după ultima rundă de negocieri cu Rusia, poziţiile sună ”mai realist”. Negocierile vor continua și miercuri, în timp ce Pentagonul afirmă că trupele terestre ale Rusiei nu au înaintat în ultimele zile, dar și că Moscova a lansat 950 de rachete de la începutul invaziei.