Război în Ucraina, ziua 513. Preţurile grâului au crescut, pentru a treia zi consecutiv, după ce Rusia a ameninţat că va trata navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene drept transportatori de mărfuri militare, adâncind temerile legate de o criză globală a securităţii alimentare.
UPDATE 1: Ucraina a început să folosească muniţie cu dispersie în contraofensivă, dezvăluie oficiali americani
Militarii ucraineni au început să folosească muniţie cu dispersie în cadrul contraofensivei împotriva Rusiei, anunţă doi oficiali americani şi o persoană la curent cu subiectul, care confirmă dezvăluiri în acest sens ale cotidianului american The Washington Post (WP), relatează CNN.
Statele Unite aşteaptă în continuare să primească informaţii actualizate de la armata ucraineană despre cât de eficient este acest armamernt cu submuniţie – controversat – pe câmpul de luptă, potrivit unuia dintre oficiali.
Ukraine’s 14th motorized brigade fired artillery shells from a US-made M109 self-propelled howitzer at Russian military positions near Kupiansk. The unit would soon be using cluster weapons, according to a Ukrainian soldier interviewed by @Reuters https://t.co/rjQDHlhtNi pic.twitter.com/m0mE5et0s0
— Reuters (@Reuters) July 20, 2023
Preţurile grâului au crescut joi, pentru a treia zi consecutiv, după ce Rusia a ameninţat că va trata navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene drept transportatori de mărfuri militare, adâncind temerile legate de o criză globală a securităţii alimentare, transmite CNBC, citat de News.ro.
Cel mai activ contract pentru grâu tranzacţionat la Chicago Board of Trade a fost tranzacţionat în creştere cu aproximativ 1,4%, la 737,6 cenţi pe buşel, atingând un maxim al ultimelor trei săptămâni.
În şedinţa precedentă contractul a urcat cu 8,5%, cel mai mare câştig zilnic consemnat în mai bine de un an, pe fondul tensiunilor geopolitice în creştere.
Cu toate acestea, preţurile grâului rămân cu mult sub nivelurile de vârf de 1.177,5 cenţi pe buşel atinse în luna mai a anului trecut.
Creşterea vine după decizia de luni a Kremlinului de a se retrage din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră, un acord extrem de important în timpul războiului, care a oferit un coridor umanitar maritim pentru exportul de cereale ucrainene.
Şeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat joi că decizia Rusiei de a se retrage din pact va pune în pericol securitatea alimentară globală.
„Ceea ce ştim deja este că acest lucru va crea o criză alimentară mare şi uriaşă în lume”, a spus Borrell, joi, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe ai UE.
Sursă Foto – Facebook