Au fost date publicității primele rezultate la referendumurile din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina. Potrivit agenției de știri RIA Novosti, rezultatele parțiale indică o majoritate covârșitoare exprimată în favoarea alipirii celor patru regiuni la Federația Rusă.
Deocamdată, însă, vorbim despre rezultatele obținute după numărarea a aproximativ 12% din sufragiile exprimate.
Astfel, jurnaliștii ruși susțin că, după aproximativ 12% din voturi numărate, cel puţin 97% din cele exprimate au fost în favoarea aderării la Federaţia Rusă!
Procesul de referendum din cele patru regiuni ocupate de Moscova a fost condamnat pe scară largă de guvernele occidentale şi de Kiev ca fiind ilegitim şi „o farsă”. Nu au existat misiuni de observatori internaţionali recunoscuţi.
Referendumurile au implicat oficiali care au mers din casă în casă pentru a colecta voturi, uneori însoţiţi de soldaţi, precum şi o zi de vot la secţiile de votare. Oficialii ucraineni au raportat o prezenţă minimă la vot.
Pe baza rezultatelor procesării a 14,07% din voturi, 97,79% dintre alegătorii de la secţiile de votare de pe teritoriul Federaţiei Ruse au votat pentru includerea Republicii Populare Lugansk în Rusia. În urma procesării a 16,06% din voturi, 98,05% dintre alegătorii de pe teritoriul Federaţiei Ruse au votat pentru includerea Republicii Populare Doneţk în Rusia.
După procesarea a 12% din voturi, 97,47% dintre participanţii de pe teritoriul Federaţiei Ruse au votat pentru includerea regiunii Herson în Rusia. Pe baza rezultatelor procesării a 20% din voturi, 98% dintre participanţii de pe teritoriul Federaţiei Ruse au votat pentru intrarea regiunii Zaporojie.
Președintele Vladimir Putin urmează să se adereze celor două Camere ale parlamentului rus vineri, în data de 30 septembrie, și ar putea folosi acest discurs pentru a anunța oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina.
Se presupune că ar exista o posibilitate ca Putin să-și folosească discursul pentru a anunța oficial „aderarea” celor patru regiuni ocupate, în care se desfășoară „referendumuri” până pe 27 septembrie.
Deocamdată, comunitatea internațională nu recunoaște speculațiile acestea, iar liderii ruși speră că un astfel de anunț de alipire la Rusia va fi văzut ca o justificare a „operațiunii militare sepeciale”, așa cum numește Moscova invazia în Ucraina, și va consolida sprijinul patriotic pentru conflict.