Miercuri, la Kiev, a început primul proces pentru crime de război împotriva unui soldat rus. Sergentul Vadim Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, este deținut în Ucraina și acuzat de uciderea unui civil în vârstă de 62 de ani.
Tragedia a avut loc în satul Chupakhivka, din nord-estul Ucrainei, pe data de 28 februarie, atunci când soldați ruși au intrat cu o mașină în sat și au observat un locuitor neînarmat care mergea pe bicicletă și vorbea la telefon.
Vadim Shishimarin ar fi primit ordin de la un alt militar să îl ucidă pe civil pentru a-l împiedica să raporteze prezența rușilor. Sergentul a tras mai multe focuri de armă prin fereastra deschisă a mașinii cu o pușcă de asalt, iar bărbatul – împușcat în cap – a murit pe loc.
Sergentul rus a fost întrebat de judecători cum pledează în fața acuzațiilor care au fost formulate împotriva sa, iar acesta a răspuns scurt: ”Pe deplin vinovat”.
Acuzatul a apărut în fața instanței cu capul ras, îmbrăcat într-un trening gri-albastru, și a fost pus într-o cușcă transparentă. A beneficiat și de serviciile unui translator, potrivit CNN.
Avocatul lui Vadim Shishimarin spune că procesul este unul fără precedent în Ucraina pentru că justiția ucraineană nu a mai fost confruntată cu cazuri de crime de război.
Procurorul general Irina Venediktova a precizat că, pentru Ucraina, acest proces reprezintă o miză foarte mare și că ”niciun călău nu va scăpa justiției”.
”Am deschis peste 11.000 de anchete pentru crime de război şi am arestat 40 de suspecţi, cu acest prim proces, trimitem un semnal clar că niciun călău, nimeni care a ordonat sau a ajutat la comiterea de crime în Ucraina nu va scăpa justiţiei”, a spus ea.
Joi va începe și cel de-al doilea proces pentru crime de război, fiind vorba despre doi militari ruşi care au tras cu rachete asupra infrastructurii civile din Harkov.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că nu dețin, încă, informații despre acest proces, iar un ajutor oferit acuzatului este aproape imposibil.
”Noi nu avem, până în prezent, nicio informaţie. Posibilităţile de a-l ajuta (n.red. – pe Vadim Shishimarin) sunt foarte limitate, neexistând reprezentanţe diplomatice”, a precizat Peskov.
Citește și: