Ziua 626 de război în Ucraina. Un grup de foşti militari ucraineni, inclusiv prizonieri de război, s-au oferit „voluntari” pentru a lupta pe linia frontului pentru Rusia, susține presa de stat din Rusia.
UPDATE 3: Kievul spune că a doborât 19 din 31 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii
Ucraina a anunţat sâmbătă că a doborât aproximativ două treimi din cele 31 de drone de atac lansate peste noapte, majoritatea în zonele din prima linie a frontului, de Moscova, care a vizat şi capitala Kiev în cursul dimineţii, potrivit AFP.
„Nouăsprezece drone de atac Shahed-136/131 au fost distruse. Ocupanţii ruşi au trimis majoritatea dronelor de atac în zonele din prima linie”, au transmis forţele aeriene, adăugând că Rusia a folosit, de asemenea, mai multe rachete.
Ucraina se aşteaptă la o înmulţire a acestor atacuri în această iarnă, după loviturile de iarna trecută care au vizat reţeaua energetică a Ucrainei, lăsând mii de oameni fără căldură sau electricitate pentru perioade lungi de timp, conform Agerpres.
„După o lungă pauză de 52 de zile, inamicul şi-a reluat atacurile cu rachete asupra Kievului!”, a declarat şeful administraţiei militare a capitalei ucrainene, Serghei Popko, pe serviciul de mesagerie Telegram.
UPDATE 2: Acord Cehia-Taiwan pentru lucrările de reconstrucție din Ucraina
Taiwan și Cehia au semnat un acord prin care se angajează să colaboreze în cadrul lucrărilor de reconstrucție din Ucraina, potrivit Sky News.
Conform prevederilor acordului, Taiwan și Cehia vor colabora în cadrul operațiunilor privind reconstrucția sistemelor de apă și energie.
„Suntem foarte fericiți că țara care ne apără, Ucraina, este sprijinită de marele nostru aliat și prieten, Taiwan, împreună cu noi”, a declarat trimisul guvernului ceh Tomas Kopecny, în cadrul unei ceremonii la Ministerul de Externe din Taiwan, scrie Mediafax.
Acordul a fost semnat deși Taiwan și Cehia nu au legături diplomatice oficiale.
UPDATE 1: Două explozii puternice au fost auzite în centrul Kievului
Două explozii puternice au fost auzite în centrul Kievului sâmbătă dimineaţă, cu puţin timp înainte ca sirenele de raid aerian să sune în capitala ucraineană, care este vizată în mod regulat de rachete ruseşti, relatează AFP şi Reuters.
„Conform informaţiilor preliminare, apărarea aeriană a acţionat împotriva armelor balistice. Alerta continuă, rămâneţi în adăposturi”, a declarat primarul oraşului, Vitali Kliciko, pe Telegram.
Un grup de foşti militari ucraineni, inclusiv prizonieri de război, s-au oferit „voluntari” pentru a lupta pe linia frontului pentru Rusia, susține presa de stat din Rusia.
RIA Novosti relatează astfel despre o potenţială încălcare a dreptului internaţional, transmite CNN.
Agenţia a prezentat săptămâna aceasta un videoclip care arată câteva zeci de bărbaţi despre care spune că sunt ucraineni care purtau haine militare şi ţineau puşti în timp ce depuneau jurământul faţă de Rusia în cadrul unei ceremonii.
Potrivit RIA Novosti, bărbaţii sunt „voluntari”. CNN nu a putut verifica din surse independente dacă aceștia s-au alăturat unităţii voluntar sau sub constrângere. Ucraina nu a comentat informaţia.
RIA susţine că bărbaţii sunt membri ai ceea ce a numit „primul batalion de foşti soldaţi ai Forţelor Armate ucrainene – un batalion de voluntari numit după Bogdan Hmelniki”. Hmelniţki a fost un comandant militar al cazacilor ucraineni din secolul al XVII-lea.
Batalionul a devenit, în octombrie, parte a unei formaţiuni tactice de luptă operaţionale ruseşti, potrivit agenţiei de presă.
RIA a informat în februarie că batalionul a fost format „din prizonierii de război din trupele ucrainene” în autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD) din regiunea Doneţk, situată în estul Ucrainei.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, citând mass-media de stat rusă, a declarat la sfârşitul lunii octombrie că Rusia a „recrutat” 70 de prizonieri de război ucraineni din diferite colonii penale.
Constrângerea prizonierilor de război să servească în forţele ruse ar fi o încălcare a Convenţiilor de la Geneva din 1949, care au fost adoptate de toate naţiunile, potrivit Crucii Roşii Internaţionale.
„Autorităţile ruse au constrâns probabil prizonierii de război ucraineni să se alăture unei formaţiuni de „voluntari” care va lupta în Ucraina, ceea ce ar constitui o aparentă încălcare a Convenţiei de la Geneva privind prizonierii de război”, a spus ISW.
Soldaţii ruşi disidenţi care s-au alăturar Ucrainei au organizat raiduri în interiorul teritoriului rusesc, deşi numărul lor este relativ mic.
Războiul ruso-ucrainean intră într-o a treia iarnă, fără ca vreuna dintre forţe să se afle în avantaj, comentează CNN, conform news.ro.