Economia Rusiei rezistă în ciuda sancțiunilor occidentale. Aceasta se bazează pe exporturile în sectorul energetic, iar în ultimele două luni, acestea au crescut foarte mult. Cu toate acestea, există și câteva motive de îngrijorare pentru Vladimir Putin: unul dintre ele e rata șomajului, scrie publicația americană Foreign Policy.
Sancțiunile pot funcționa pe termen lung, susțin experții, însă momentan multe dintre țările care sancționează Rusia își sabotează eforturile prin cumpărarea de petrol și gaze rusești. Iar în unele cazuri, în cantități mai mari în aprilie decât în luna martie a anului.
„Putin face în continuare un miliard de dolari pe zi din vânzarea de petrol și gaze, iar cea mai mare parte este către Europa”, spune Edward Fishman, fost specialist în Europa al Departamentului de Stat, potrivit Foreign Policy.
În ciuda restricțiilor occidentale asupra sectorului financiar al Rusiei, exporturile de petrol au ajuns la 3,6 milioane de barili pe zi în aprilie, comparativ cu cele 3,3 milioane de barili pe zi în luna precedentă, scrie și Matt Smith de la firma Kpler, specializată în urmărirea petrolierelor de marfă.
Prin urmare, și veniturile pe care Rusia le obține de sectorul energetic sunt substanțial mai mari, atrage atenția Institute of International Finance. Pentru primele trei luni ale anului, veniturile s-au ridicat la 60 de miliarde de dolari, comparativ cu cele 120 de miliarde de dolari pe care le-a obținut în întreg anul 2021.
În ce privește gazul, Rusia continuă să îl exporte în Europa la fel ca înainte de război, iar livrările alternativă de gaz lichefiat rămân limitate, în special pentru Europa Centrală și de Est. Pentru ca SUA, Qatar sau Canada să devină principalii furnizori vor trebui să mai treacă câțiva ani. UE a declarat că are un plan de reducere cu două treimi a importurilor de gaz rusesc până la sfârșitul anului.
În state precum Germania a existat o rezistență vizibilă față de renunțarea la gazul rusesc. Dintre statele europene, Germania folosește cel mai mult gaz din Rusia, care se ridică la o treime din consumul anual al țării.
Cancelarul Olaf Scholz a spus că Berlinul nu poate să taie conductele cu Rusia prea curând.
Asta ar duce la o criză economică dramatică, pierderea a milioane de locuri de muncă și fabrici care nu se vor mai deschide vreodată. Ar avea consecințe profunde pentru țara noastre, pentru toată Europa, și ar afecta grav și finanțarea reconstrucției în Ucraina. Prin urmare, e responsabilitatea mea să spun: nu putem să permitem să se întâmple asta”, a spus Olaf Scholz.
Și Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, a spus că un embargo european asupra petrolului și gazului rusesc ar putea produce daune severe și ar avea un impact redus asupra Rusiei.
Cu toate acestea, economia Rusiei nu poate să supraviețuiască la nesfârșit bazându-se doar pe rezervele sale financiare și va trebui să treacă prin transformări pentru a face față impactului sancțiunilor internaționale, spune guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, conform Reuters.
„Perioada în care economia poate să trăiască din rezerve este finită. Deja din al doilea și al treilea sfert vom intra într-o perioadă de transformare structurală și va trebui să căutăm noi modele de afaceri”, a spus Elvira Nabiullina.