Război în Ucraina. Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a ordonat retragerea soldaților din Herson!
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru. Pasul înapoi făcut de soldații ruși are legătură cu ofensiva armatei ucrainene, care caută să recucerească orașul.
Herson este cel mai mare oraș din Ucraina pe care trupele ruse l-au ocupat după invadarea țării, la 24 februarie.
Rușii nu mai puteau aproviziona trupele din Herson
Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin, comandantul operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat. Prin urmare, el a propus ca trupele să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului. „În aceste circumstanțe, cea mai rezonabilă opțiune este organizarea apărării de-a lungul unei linii de barieră pe râul Nipru”, a declarat generalul Surovikin la o reuniune a liderilor militari de rang înalt.
„Începeţi retragerea soldaţilor!”, a ordonat ministrul Apărării, Serghei Şoigu, în urma raportului dat de generalul Surovikin. Potrivit Radio Free Europe, Șoigu a recunoscut că aceasta nu este „deloc” o decizie uşor de luat.
Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce presa rusă a publicat informația că adjunctul liderului din Herson, Kirill Stremousov, a fost ucis într-un accident de mașină. Cu numai o săptămână în urmă, el avertizase că este „foarte probabil” ca forțele rusești să fie nevoite să treacă pe malul estic.
Capitala provinciei Herson a fost cel mai mare oraş ucrainean pe care trupele ruse au reuşit să-l ocupe de la invadarea țării, în 24 februarie. Retragerea din Herson reprezintă o lovitură semnificativă, în contextul în care Rusia se confruntă cu o puternică și accelerată contraofensivă ucraineană. Armata Kievului a reușit să taie comunicaţiile trupelor ruse care au trecut Niprul și au distrus podurile de peste fluviu. Pentru aprovizionarea soldaților, rușii fuseseră nevoiți să apeleze la pontoane şi alte improvizaţii.