Război în Ucraina, ziua 49: Peste 720 de persoane au fost ucise în Bucha și în alte suburbii ale Kievului / ONU: Aproape 1.900 de civili au murit în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 49: Peste 720 de persoane au fost ucise în Bucha și în alte suburbii ale Kievului / ONU: Aproape 1.900 de civili au murit în Ucraina
Sursa foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 13/04/2022, 00:33
Actualizat: 13/04/2022, 21:59

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va publica miercuri concluziile anchetei sale cu privire la încălcările drepturilor omului în războiul din Ucraina. Investigația a fost declanșată după ce 45 de țări au invocat un mecanism rar OSCE — Mecanismul de la Moscova – care permite anchetarea  abuzurilor și atrocităților comise de Rusia împotriva civililor. Rusia a pierdut circa 19.500 de soldaţi şi 725 de tancuri, potrivit ultimului bilanţ al armatei Ucrainei. Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că trupele ruse au deportat ilegal 33.500 de locuitori în Rusia și teritoriile ocupate, în timp ce numărul civililor uciși a ajuns la aproape 20.000 de persoane. Liderii Ucrainei ar fi încântați să aibă o întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz, spune un oficial ucrainean, după ce Kievul l-a refuzat pe  președintele german Frank-Walter Steinmeier, criticat pentru relațiile sale cu Rusia.


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 22:00 –Ucraina: Continuă descoperirile macabre făcute după retragerea trupelor ruse. Tânără de 16 ani, violată, împușcată în cap și aruncată într-o curte din Bucea

UPDATE ora 21:12 – Volodimir Zelenski spune din nou că și România ar putea fi ținta lui Putin: „Nimeni nu va opri Rusia, cu excepția Ucrainei” | VIDEO

UPDATE ora 19:35 – Rusia ar putea relansa ofensiva pentru a „cuceri” regiunea Donbas în câteva zile, afirmă un oficial militar francez

UPDATE ora 19:30 – Copilul rusoaicei urmărite internațional pentru terorism a fost scos din România. Băiatul a fost preluat de unchiul cecen, veteran de război

UPDATE ora 18:40 – Rusia amenință transporturile de arme din SUA și NATO în Ucraina: „Vor fi considerate ținte militare legitime”

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat – miercuri – că Moscova consideră vehiculele SUA și NATO care transportă arme pe teritoriul ucrainean drept ținte militare legitime.

„Avertizăm că transporturile de arme SUA-NATO pe teritoriul ucrainean vor fi considerate de noi ținte militare legale”, a spus oficialul rus pentru agenția de presă rusă de stat TASS.

Orice încercare a Occidentului de a provoca daune semnificative armatei Rusiei sau aliaților săi separatiști din Ucraina vor fi „aspru suprimate”, a adăugat el.

UPDATE ora 18:35 – INTERVIU EXCLUSIV| Politolog din Ucraina: „Putin ar putea fi judecat la Bucea, orașul devenit simbol”. Ce arme chimice ar fi folosit rușii în Mariupol

La aproape două luni de la invadarea de către Rusia, orașe întregi din Ucraina au fost distruse. Forţele ruse au provocat deja o catastrofă umanitară în estul țării, transformând în ruine oraşul Mariupol.

Partea de nord a fost eliberată, însă sud-estul și zona Mării Azov sunt în continuare sub ocupația soldaților ruși, spune Serhii Hakman, politolog din Ucraina, într-un interviu pentru Gândul.

Bombardamentele ruse continuă în cea de-a șaptea săptămână de la invazia Ucrainei. Batalionul Azov care luptă, în prezent, în Mariupol a acuzat că soldații ruși au folosit aici arme chimice.

Ar fi vorba despre o substanţă otrăvitoare necunoscută, însă este foarte greu de făcut niște cercetări deoarece persoanele care o pot soluționa sunt doar cei care se află acolo, nu pot să vină specialiști din alte zone ale Ucrainei. Este o substanță care produce slăbiciune, atacă respirația și ridică tensiunea. Cât privește folosirea armelor nucleare, asta nu se poate întâmpla cu o singură apăsare pe buton. În spate se află un șir de persoane și sperăm că vor fi câțiva cu „mintea rece” care nu vor recurge la așa ceva ”, spune politologul de la Cernăuți.

UPDATE ora 18:30 – Florin Cîțu și Marcel Ciolacu anunță că vor merge la Kiev. Este prima vizita a unor oficiali români în țara bombardată de armata lui Putin

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu au anunțat că vor pleca în Ucraina în această lună. Vizitele celor doi ar fi primele deplasări ale unor oficiali români în țara care se confruntă din 24 februarie cu o puternică ofensivă militară ordonată de președintele Vladimie Putin, potrivit Antena 3.

Florin Cîțu va pleca în Ucraina miercurea viitoare. Fostul lider al PNL a orchestrat intervenția lui Volodimir Zelenski în Parlamentul României. Potrivit unor surse din Senat, Florin Cîțu va merge la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski, insă intenționează să viziteze mai multe locuri din Ucraina.

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a fost invitat să efectueze o vizită oficială în Kiev, Ucraina, de către președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stafanciuk.

UPDATE ora 17:45 – O rusoaică din Sankt Petersburg riscă până la 10 ani de închisoare. A înlocuit etichetele de preț dintr-un supermarket cu știri despre războiul din Ucraina

Rusia lui Vladimir Putin se împarte, încetul cu încetul, în două tabere, într-un aflându-se susținătorii liderului de la Kremlin și a politicii sale, iar în cealaltă rușii revoltați de invadarea Ucrainei.

Alexandra Skochilenko – o artistă în vârstă de 31 de ani – a fost reținută, luni, sub acuzația că a înlocuit etichetele de preț cu informații despre atacul aerian din 16 martie asupra unui teatru de teatru din Mariupol, unde se adăposteau civili.

UPDATE ora 16:45 – Președintele Consiliului Federației Ruse, replică pentru Departamentul de Stat: ”Rusia nu are arme chimice din 2017. SUA nu și-au eliminat stocul”

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o eventuală folosire de către Rusia a armelor chimice în conflictul din Ucraina. În replică, președintele Consiliului Federației Ruse (camera superioară a Parlamentului) a transmis că Rusia nu ar mai avea arme chimice încă din 2017.

Folosirea armelor chimice în Ucraina nu ar face altceva decât să ducă la o tensiune și mai mare în zonă, iar Vladimir Putin se confruntă, acum, cu o criză majoră, războiul-fulger pe care și l-a imaginat intrând în cea de-a doua lună de război, a declarat Ned Price.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a mai spus că acuzațiile Rusiei potrivit cărora au existat și există programe active de arme chimice pe teritoriul Ucrainei sunt ”minciuni”.

UPDATE ora 15:40 – Acuzații de rasism în Gara de Nord din București: 32 de refugiați romi din Ucraina, majoritatea femei și copii, nu au fost primiți în sala de mese pentru că „mănâncă prea mult”

Acuzații de rasism în Gara de Nord. 32 de refugiați romi din Ucraina, majoritatea femei și copii, nu au fost primiți în sala de mese pentru că „mănâncă prea mult”. (Vezi video aici…)

UPDATE ora 15:28 – Marea Britanie sancţionează încă 206 persoane şi companii ruseşti. Pe listă se află și Vagit Alekperov, președintele Lukoil: ”Obține beneficii și sprijină guvernul Rusiei”

Încă 206 persoane și companii din Federația Rusă sunt sancționate de Marea Britanie, pe listă aflându-se și oligarhi ruși recunoscuți pentru averile lor fabuloase. Președintele Lukoil – Vagit Alekperov -, președintele Consiliului de administrație Sistema Holding, Vladimir Evtușenkov, și fostul președinte al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin, au fost adăugați la lista actualizată de sancțiuni.

UPDATE ora 14:56 – Oficial ucrainean: Avem în Dnipro patru congelatoare pline cu cadavre ale soldaților ruși. Mamele lor să vină să le ia

În Dnipro există patru congelatoare pline cu cadavre ale soldaților ruși, a declarat viceprimarului orașului, care le-a cerut mamelor acestora să vină să le ridice.

Viceprimarul orașului Dnipro a declarat că este vorba de peste 1.500 de cadavre ale soldaților ruși, care nu sunt revendicate și care sunt ținute în congelatoare.

UPDATE ora 14:50 – Șapte civili au fost uciși în Harkov, iar alți 22 au fost răniți, în ultimele 24 de ore, spune primarul

Primarul orașului Harkov a declarat că șapte civili din oraș au murit în ultimele 24 de ore – printre ei un copil de doi ani.

El a mai adăugat că alți 22 de oameni au fost răniți, conform Sky News.

UPDATE ora 14:19 – „Hachiko din Makariv”. Povestea câinelui care își așteaptă stăpâna, dispărută în timpul invaziei trupelor ruse

O femeie a fost violată și ucisă la Makariv, în apropiere de Kiev, la mijlocul lunii martie, în timpul invaziei ruse. Câinele ei, fără să știe ce s-a întâmplat cu ea, încă o așteaptă acasă, la ușa de la intrarea în locuință. (Vezi video aici…)

Sursa: Twitter

UPDATE ora 14:03 – FSB, percheziții la Aeroflot după ce un fost director fugit din Rusia a cerut sabotarea războiului lui Putin

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a descins la sediul din Moscova al companiei aviatice Aeroflot, pentru a face percheziții, după ce Andrei Panov – fost director general adjunct – a cerut, într-un articol, ca războiului lui Vladimir Putin să fie sabotat.

UPDATE ora 14:00 – ONU: Aproape 1.900 de civili au murit în Ucraina

Cel puțin 1.892 de civili au fost uciși și 2.558 au fost răniți de la începutul războiului din Ucraina, în februarie, potrivit Organizației Națiunilor Unite, conform CNN.

Pe lista cu decese confirmate sunt 478 de bărbați, 308 femei, 30 de fete și 52 de băieți. De asemenea, sunt 71 de copii și 953 de adulți al căror sex este încă necunoscut, a precizat marți, într-un comunicat, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).

„Cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea de arme explozive cu o zonă de impact largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și raiduri aeriene și cu rachete”, au spus cei de la ONU.

UPDATE ora 13:50 – Polițiștii ieșeni, în alertă din cauza unui banal prosop: Au crezut că este vorba de semnul „Z” al lui Putin

Un prosop banal pe care era desenat un cal într-un grad a pus în alertă polițiștii din Iași, care au fost nevoiți să bată la ușa unui student.

UPDATE ora 13:36 – Klaus Iohannis: „NATO va răspunde promt la orice provocare sau amenințare posibilă”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, aflat la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, că NATO  va răspunde prompt, hotărât și robust la orice provocare sau amenințare posibilă din partea Federației Ruse.

„Încă din anul 2014, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, NATO a început un proces complex de adaptare. Am fost conștienți că ne confruntăm cu un mediu de securitate marcat de noi riscuri și amenințări și de conduită tot mai agresivă a Federației Ruse în plan regional. Astfel, a apărut postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic. Agresiunea brutală declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei a afectat însă fundamental securitatea regională, europeană, euroatlantică, și are proiecții negative la nivel global, pe mai multe paliere”, a precizat Klaus Iohannis.

UPDATE ora 13:12 – Lukaşenko, declarație șocantă: Masacrul de la Bucea a fost o „operaţiune psihologică specială” a Marii Britanii

Aleksandr Lukaşenko a declarat, marţi, că măcelul de la Bucea care a zguduit întreaga lume a fost efectul unei „operaţiuni psihologice speciale a Marii Britanii”, potrivit Ukrayinska Pravda.

Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 12:06 – Macron refuză să descrie acțiunile lui Putin în Ucraina drept „genocid”

Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să descrie acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”. Declarația vine după ce președintele american Joe Biden s-a referit clar la acțiunea Rusiei în Ucraina drept „genocid”.

Macron a declarat, la France 2, că e nevoie de mai multă atenție când se folosesc astfel de termeni, pentru că aceste două popoare, rușii și ucrainenii, „sunt frați”.

UPDATE ora 12:05 – Gest fără precedent făcut de Kasparov în lupta cu Putin. Imaginea care face înconjurul lumii

Fostul mare șahist Garry Kasparov (58 de ani), dizident al regimului Vladimir Putin, își dorește să arate lumii și cealaltă față a Rusiei, una fără „sânge pe drapel”.

UPDATE ora 11:47 – O bunică din Ucraina a devenit eroina rușilor. A confundat steagurile armatei și a fluturat steagul URSS

O bunicuță din Ucraina, care a ieșit în fața soldaților ucraineni cu un steag roșu, a devenit eroină în Rusia.

Bătrâna a devenit o eroină după ce i-a întâmpinat pe soldații ucraineni cu un steag roșu, al Victoriei Armatei Sovietice.

O bunică din Ucraina a devenit eroina rușilor. A confundat steagurile armatei și a fluturat steagul URSS / foto: Captura

UPDATE ora 11:42 – Cum a fost capturat aliatul lui Vladimir Putin în Ucraina. Medvedciuk era vehiculat ca posibil înlocuitor al lui Zelenski

Operațiunea de capturare a lui Viktor Medvedciuk, politician pro-rus aflat în strânse legături cu Vladimir Putin, a fost „fulgerătoare și periculoasă” și s-a desfășurat pe mai multe niveluri, potrivit directorului serviciului de informații al Ucrainei, Ivan Bakanov.

Foto: Twitter / SBU

UPDATE ora 11:27 – Eugen Tomac, despre masacrul de la Bucea: ”Putin, urmașul lui Stalin, trebuie să răspundă pentru fiecare victimă!”

Masacrul din orașul ucrainean Bucea va rămâne, pentru totdeauna, încă o dovadă că sintagma ”războiul naște monștri” este, atemporal, valabilă. Referindu-se la aceste atrocități, europarlamentarul Eugen Tomac îndreaptă un deget acuzatot către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, considerând-l responsabil pentru astfel de crime.

UPDATE ora 10:43 – Prețul aurului continuă să se mărească pe fondul războiului din Ucraina și al crizei economice. Cât valorează acum

Prețul aurului a crescut miercuri, pe fondul îngrijorărilor legate de o escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina, pe măsură ce rușii se retrag din nordul țării invadate și pregătesc o ofensivă masivă în regiunea Donbas, relatează Reuters.

UPDATE ora 10:31 – Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei: „Devine clar că fiecare ucrainean este o țintă pentru ruși: fiecare femeie, fiecare copil”

Întrebată de ce a rămas în Ucraina alături de soțul său Volodimir Zelenski, Olena Zelenska, a răspuns, într-un interviu acordat jurnalistei CNN Christiane Amanpour: „dacă te uiți cu atenție, devine clar că fiecare ucrainean este o țintă pentru ruși: fiecare femeie, fiecare copil. Cei care au murit zilele trecute din cauza unei rachete rusești în timp ce încercau să fugă din Kramatorsk nu erau membri ai familiei prezidențiale, erau doar ucraineni. Deci ținta numărul unu pentru inamic suntem noi toți.”

UPDATE ora 10:23 – Fost comandant adjunct NATO: ”Alianța trebuie să se pregătească pentru război. Nu va exista pace în Europa câtă vreme Putin este la Kremlin”

Spectrul unui război de lungă durată plutește deasupra Europei, avertizează Richard Shirreff, fost comandant adjunct al Alianței Nord-Atlantice (NATO), iar atâta vreme cât Vladimir Putin va deține pârghiile puterii în Federația Rusă nu se va putea discuta despre pace.

Richard Shirreff, fost comandant adjunct al Alianței Nord-Atlantice | Foto - Profimedia Images
Richard Shirreff, fost comandant adjunct al Alianței Nord-Atlantice | Foto – Profimedia Images
UPDATE ora 10:00 – Coridoarele umanitare nu sunt posibile astăzi

Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, spune că nu va fi posibilă deschiderea coridoarelor umanitare pentru a permite civililor să plece din zonele afectate de război astăzi, deoarece situația este mult prea periculoasă.

Pe canalul ei Telegram, ea acuză forțele de ocupație ale Rusiei că au încălcat încetarea focului, spunând că Moscova nu-și poate controla soldații pe teren.

UPDATE ora 09:30 – Schimburile comerciale dintre China și Rusia au crescut brusc luna trecută

Relațiile comerciale dintre China cu Rusia a crescut brusc luna trecută, în contextul în care Beijingul continuă să critice sancțiunile occidentale asupra Moscovei din cauza invaziei din Ucraina, titrează BBC.

Comerțul total cu Rusia a crescut cu 12,76% în martie, la 11,67 miliarde de dolari (9 miliarde de lire sterline), arată datele vamale chineze.

Astfel, a crescut cu 30,45% în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut.

Rusia este o sursă majoră de petrol, gaze, cărbune și mărfuri agricole pentru China.

Beijingul a refuzat până acum să numească acțiunea Rusiei o invazie și a criticat în mod repetat ceea ce spune că sunt sancțiuni ilegale occidentale împotriva Moscovei.

Înainte de începerea războiului, China și Rusia au declarat un parteneriat strategic „fără limite”.

Pe măsură ce sancțiunile împotriva Rusiei cresc, China ar putea compensa o parte din pierderile Moscovei cumpărând mai multe bunuri.

UPDATE ora 09:00 – Aproape 200 de copii au fost uciși de la începutul invaziei Rusiei, spun oficialii ucraineni

Aproximativ 191 de copii au fost uciși și alți 349 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, au transmis, miercuri, procurorii ucraineni într-un comunicat de presă, citat de CNN.

Procuratura Generală a Ucrainei a declarat că mai mulți copii au murit în ultimele zile din cauza bombardamentelor din nord-estul și sudul Ucrainei.

Cadavrele arse ale unei fete de 16 ani și ale unui băiat de 10 ani au fost găsite în satele Borodianka, la nord-vest de Kiev, și Korolivka, în vestul Ucrainei, se mai arată în comunicat.

Copiii se numără, de asemenea, printre victimele bombardamentelor din orașul Harkov, din nord-estul orașului, se arată în comunicat. O fată de 15 ani a fost, de asemenea, grav rănită când o bombă a lovit o clădire rezidențială din sudul regiunii Herson.

UPDATE ora 08:40 – Președinții Poloniei și ai statelor baltice se vor întâlni cu Zelenski la Kiev

Președinții polonez, lituanian, leton și estonian au plecat spre capitala Ucrainei pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski, a anunțat un consilier al liderului polonez, citat de BBC.

Țările noastre „arată sprijin Ucrainei și președintelui Zelenski”, a declarat pe Twitter consilierul președintelui polonez Andrzej Duda, Jakub Kumoch.

Vizita lor vine după ce premierul britanic Boris Johnson a vizitat orașul sâmbătă.

UPDATE ora 08:20 – Volodimir Zelenski, după ce Joe Biden a acuzat Rusia de genocid: „Cuvinte adevărate ale unui lider adevărat”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit preşedintelui american Joe Biden pentru că a asociat invazia rusă cu un „genocid”, într-un mesaj postat pe Twitter..

„A spune lucrurilor pe nume este esenţial pentru a ţine piept răului. Suntem recunoscători pentru asistenţa americană oferită până acum şi avem nevoie urgentă de mai multe arme grele pentru a preveni alte atrocităţi ruseşti” a scris Zelenski.


UPDATE ora 08:00 – Peste 720 de persoane au fost ucise în Bucha și în alte suburbii ale Kievului

Peste 720 de persoane au fost ucise în Bucha și în alte suburbii ale Kievului, care au fost ocupate de trupele ruse, și peste 200 sunt considerate dispărute, anunță Ministerul ucrainean de Interne, citat de Sky News.

Primarul din Bucha, Anatoli Fedoruk, a spus că au fost găsite 403 cadavre și că numărul ar putea crește.

Biroul procurorului general al Ucrainei a anunțat că investighează, de asemenea, evenimentele din districtul Brovary, care se află în nord-est. Cadavrele a șase civili au fost găsite cu răni prin împușcare într-un subsol din satul Shevchenkove și se crede că forțele rusești sunt responsabile.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 07:43 – Oligarhii sancționați de UE, „nominalizați” la „Oscar”: Europol anunță o operațiune de amploare

Biroul european de poliție Europol a lansat o operațiune care vizează bunurile persoanelor și firmelor ruse sancționate din cauza războiului provocat de Rusia în Ucraina, informează un comunicat al instituției.

Sursă Foto: Pixabay – Ilustrativ
UPDATE ora 07:29 – March for Ukraine: Colecție NFT românească prin care oricine din lume poate dona pentru reconstrucția Ucrainei

Sebastian Burduja, antreprenor civic și deputat în Parlamentul României, a lansat astăzi prima colecție de NFT românească prin care oricine poate dona pentru reconstrucția Ucrainei. Fondurile vor fi redirecționate integral în conturile deschise de guvernul ucrainean pentru reconstrucția țării distruse de războiul declanșat de Federația Rusă.

UPDATE ora 07:00 – Președintele lituanian Gitanas Nausėda merge miercuri la Kiev, pentru a transmite un „mesaj puternic de sprijin politic și asistență militară”.

„Lituania va continua să susțină lupta Ucrainei pentru suveranitatea și libertatea sa”, a scris Nausėda pe Twitter.

UPDATE ora 06:40 – Compania de căi ferate a Rusiei a fost declarată în incapacitate de plată

Compania de Căi Ferate a Rusiei a fost declarată în incapacitate de plată după ce luna trecută nu a plătit dobânda la un green bond în franci elvețieni, scrie Bloomberg.

Potrivit Bloomberg, plata ar fi trebuit să aibă loc până pe 14 martie, cu o perioadă de grație de 10 zile, potrivit British Credit Derivatives Determinations Committee, organism care reglementează condițiile internaționale pentru gestionarea creditului pe instrumente derivate.

UPDATE ora 05:30 – Preşedintele Joe Biden a a folosit, marţi, pentru prima dată, termenul „genocid” pentru a descrie situaţia din Ucraina, invadată de forţele ruse pe 24 februarie, relatează CNN.

„Bugetul familiei voastre, capacitatea de a face plinul la maşină, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de un dictator care declară război şi comite un genocid la celălalt capăt al lumii”, a declarat preşedintele american în timpul unei vizite în statul Iowa, potrivit CNN.

UPDATE ora 04:55 – Preşedintele Volodimir Zelenski a propus marţi seară Moscovei să îl ofere pe deputatul şi omul de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin arestat recent, la schimb cu ucrainenii aflaţi în captivitate în Rusia.

„Propun Federaţiei Ruse să schimbăm acest bărbat cu băieţii şi fetele noastre care sunt în prezent în captivitate în Rusia. De aceea este important ca forţele noastre de ordine şi armata să ia în considerare şi această posibilitate”, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video postată pe Telegram.

„Şi ca Medvedciuk să fie un exemplu pentru voi. Nu a scăpat nici fostul oligarh. Ca să nu mai vorbim de criminalii de o anvergură mai redusă din hinterlandul rus. Îi vom prinde pe toţi”, a adăugat şeful statului ucrainean.

UPDATE ora 03:55 – Peste 870.000 de refugiaţi ucraineni s-au întors în ţara lor de la începutul războiului, inclusiv femei, copii şi persoane vârstnice, a anunţat marţi Serviciul de grăniceri din Ucraina.

„În prezent, între 25.000 şi 30.000 de ucraineni se întorc în fiecare zi în ţară. Spre deosebire de primele zile ale războiului, când cei mai mulţi dintre ei erau bărbaţi, acum printre ei se află şi femei, copii şi persoane vârstnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de grăniceri din Ucraina, Andrei Demcenko, potrivit Agerpres.

UPDATE 02:45 -Franţa a imobilizat până în prezent active ruseşti aflate pe teritoriul său în valoare de 23,7 miliarde de euro, inclusiv imobile cu o valoare de achiziţie de 573,6 milioane de euro, a informat marţi ministerul francez al economiei şi finanţelor.

Această listă actualizată include în primul rând 22,8 miliarde de euro care au fost blocate în conturile franceze ale Băncii Centrale a Rusiei, confirmând informaţiile apărute într-un articol din ziarul Le Parisien. La acestea se adaugă diverse active bancare în valoare de 178 de milioane de euro, detaliază ministerul francez, transmite AFP

UPDATE ora 01:55 – Deputatul şi omul de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, fugar după invazia rusă în Ucraina, a fost arestat în urma unei operaţiuni speciale, au anunţat marţi autorităţile ucrainene.

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, se afla în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de înaltă trădare şi tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Pe 26 februarie, la două zile după începerea invaziei, poliţia ucraineană a constatat dispariţia sa în timpul unei vizite de monitorizare.

UPDATE ora 01:44 – Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va publica miercuri concluziile anchetei sale cu privire la încălcările drepturilor omului, abuzurile și atrocitățile comise de Rusia în războiul din Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al Misiunii SUA la OSCE, relatează CNN.

Raportul este produsul unei misiuni de stabilire a faptelor de câteva săptămâni conduse de trei experți aleși de Ucraina dintr-o listă de experți OSCE.

Acea investigație a fost declanșată după ce 45 de țări au invocat un mecanism rar OSCE — Mecanismul de la Moscova — care este folosit pentru a investiga îngrijorările privind încălcarea drepturilor omului. Raportul a fost transmis membrilor OSCE marți și Ucrainei săptămâna trecută, a spus purtătorul de cuvânt, potrivit CNN.

UPDATE ora 01:00 – Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, a spus că liderii Ucrainei ar fi încântați să aibă o întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz, în special în legătură cu o posibilă asistență în ceea ce privește artileria grea, relatează The Kyiv Independent.

Declarația vine după ce președintele german Frank-Walter Steinmeier, care a fost criticat pentru relațiile sale cu Rusia în ultimii ani, a declarat marți că a planificat să viziteze Ucraina împreună cu alți șefi de stat, dar a fost refuzat de Kiev.

Potrivit Spiegel , ambasadorul ucrainean în Germania, Andriy Melnyk, a spus acest lucru la televizor.

UPDATE ora 00:33 – Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că trupele ruse au deportat ilegal 33.500 de locuitori în Rusia și teritoriile ocupate, relatează The Kyiv Independent.

Primarul a spus că autoritățile lucrează pentru a aduce locuitorii deportați înapoi și că mai multe ambasade ale țărilor europene s-au alăturat procesului.

UPDATE ora 00:24 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit marți în fața parlamentului lituanian, arătând că sunt descoperite „mii și mii de victime” și „sute de cazuri de tortură brutală” în zonele care au fost ocupate temporar de forțele ruse, relatează The Guardian.

„Noi gropi comune sunt găsite aproape zilnic. Cadavrele continuă să fie găsite în canale de scurgere și pivnițe”, a spus el, potrivit The Guardian.

Oficialii din capitala Ucrainei, Kiev, vor continua să „investigheze crimele de război” comise de armata rusă, a declarat Zelenski parlamentarilor lituanieni.

UPDATE ora 00:00 – Rusia a pierdut, până pe 11 aprilie, în jur de 19.500 de soldaţi şi 725 de tancuri, potrivit ultimului bilanţ al armatei Ucrainei.

Oryx – un blog militar şi de informaţii care numără pierderile militare ale Rusiei în Ucraina pe baza fotografiilor trimise din zona de război – scrie că Rusia a pierdut peste 460 de tancuri şi peste alte 2.000 de vehicule blindate.

Dar cât de mult s-au datorat aceste pierderi armelor antitanc oferite de naţiunile occidentale, cât incompetenţei Rusiei şi cât din cauza problemelor de logistică şi a tacticilor de luptă, se întreabă BBC.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Numărarea voturilor a început. Cum poți vedea online rezultatele pe județe...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online