Război în Ucraina, ziua 712: Rusia lasă „descoperită” Marea Neagră după ultimele atacuri ucrainene. Nicio navă de război rusească „la orizont”

Război în Ucraina, ziua 712: Rusia lasă „descoperită” Marea Neagră după ultimele atacuri ucrainene. Nicio navă de război rusească „la orizont”
Război în Ucraina, ziua 712 - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 05/02/2024, 09:08
Actualizat: 05/02/2024, 10:47

Războiul din Ucraina a intrat luni, 5 februarie 2024, în ziua cu numărul 712. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

UPDATE 3: Rusia lasă „descoperită” Marea Neagră după ultimele atacuri ucrainene. Nicio navă de război rusească „la orizont”

Potrivit ultimelor rapoarte ucrainene transmise luni, la ora 08:00, nicio navă de război rusească nu se mai află în Marea Neagră și nici în Marea Azov.

Moscova a decis să își retragă flota din Marea Neagră după ultimele atacuri cu drone ale forțelor ucrainene. Ultimul atac ucrainea a avut loc în noaptea dinspre 31 ianuarie și 1 februarie atunci când corveta rusească Ivanoveț a fost lovită de și scufundată de trei drone marine.

„În cazul în care nu se poate face nimic pentru a salva o navă de război, aceasta va trebui să fie în siguranță: Actualizare de război: 78 de confruntări de luptă pe linia frontului, inamicul continuă încercările de a încercui Avdiivka

Potrivit purtătorului de cuvânt al marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, operațiunile flotei navale rusești în Marea Neagră au fost mult complicate în urma atacurilor ucrainene.

UPDATE 2: Biden cere Congresul să adopte rapid un proiect de lege privind un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden a cerut Congresului să adopte rapid legea care permite acord bipartizan de securitate națională privind problema frontierei, precum și asistență pentru Ucraina.

„Acum am ajuns la un acord privind un acord bipartizan de securitate națională care include cel mai dur și mai echitabil set de reforme la frontieră din ultimele decenii. Îl susțin cu tărie”, a spus el.

Biden a precizat că acest acord va face ca granița SUA să fie mai sigură, va trata oamenii în mod corect și uman, păstrând în același timp imigrația legală, în concordanță cu valorile SUA ca națiune.

În plus, acordul bipartizan privind securitatea națională va aborda și alte două priorități importante.

„Acesta permite Statelor Unite să continue activitatea noastră vitală, împreună cu parteneri din întreaga lume, pentru a apăra libertatea Ucrainei și pentru a sprijini capacitatea acesteia de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei”, a subliniat liderul american.

Potrivit acestuia, dacă apetitul lui Putin pentru putere și control în Ucraina nu va fi oprit, el nu se va limita doar la Ucraina, iar costurile pentru America vor crește.

„Acest acord oferă de asemenea Israelului ceea ce are nevoie pentru a-și proteja poporul și pentru a se apăra de teroriștii Hamas. Și va oferi asistență umanitară salvatoare pentru poporul palestinian”, a declarat președintele american.

Biden a subliniat că republicanii din Camera Reprezentanților trebuie să decidă: vor să rezolve problema sau vor să continue să facă politică cu frontiera.

„Eu am luat o decizie. Sunt pregătit să rezolvăm problema. Sunt gata să securizez granița. La fel și poporul american. Știu că avem diviziunile noastre acasă, dar nu putem lăsa politica partizană să stea în calea responsabilităților noastre ca o mare națiune”, a spus el, potrivit Ukrinform.net.

În acest sens, Biden a îndemnat Congresul să se unească și să adopte rapid acest acord bipartizan.

UPDATE 1: Vizită „iminentă” a lui Putin în Turcia. „Coridorul cerealelor din Marea Neagră”, în centrul discuțiilor 

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a confirmat duminică seară că președintele rus, Vladimir Putin, urmează să efectueze o vizită în Turcia în curând, fără a oferi detalii privind data precisă.

„Vizita domnului Putin era planificată și ar fi trebuit să aibă loc mai devreme. Această vizită ne va oferi ocazia de a aborda numeroase chestiuni”, a declarat ministrul pentru postul public TRT Haber.

Cu toate că media au speculat data de 12 februarie, președinția turcă a refuzat să confirme sau să ofere detalii cu privire la această dată sau oricare alta în care Recep Tayyip Erdogan ar urma să-l primească pe omologul său rus.

Turcia va deveni prima țară NATO vizitată de Putin după declanșarea războiului din Ucraina în februarie 2022. Luna trecută, Turcia a aprobat intrarea Suediei în Alianța Nord-Atlantică, după 20 de luni de așteptare.

Ministrul Fidan a subliniat că președinții Turciei și Rusiei se întâlnesc în mod regulat. Ultima lor întâlnire a avut loc în septembrie 2023 la Soci, dar cei doi lideri au menținut discuții frecvente la telefon.

Erdogan a gestionat relații atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, facilitând ajutorul Moscovei în evitarea sancțiunilor occidentale. El a menționat că vor fi discutate numeroase probleme, inclusiv energia, situația din Fâșia Gaza, coridorul cerealelor din Marea Neagră și Siria, potrivit AFP.

Ministrul turc a subliniat că Siria va fi un subiect important pe ordinea de zi, având în vedere diferențele de opinie dintre Moscova și Ankara privind prezența combatanților PKK și a aliaților lor în nord-estul Siriei. Acordul din 2019 între cele două țări a promis crearea unei „zone de securitate” pentru a proteja Turcia de potențiale atacuri din Siria, dar Turcia acuză Rusia că nu respectă aceste înțelegeri.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Terorism ecologist. În loc să împuște urșii agresivi, vor să-i trimită în România
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Ce rol joacă statul român în afacerile lui Gabi Bădălău? Cum a reușit să aibă...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un telescop spațial care a costat mai bine de 800 de milioane de dolari a...