Războiul din Ucraina a intrat vineri, 9 februarie 2024, în ziua cu numărul 716. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
UPDATE 1: Cine e noul comandant al al Armatei Ucrainene cunoscut drept „Leopardul Zăpezii”? E „călit” în războiul din Donbas și Bahmut”
Generalul Oleksandr Sîrski a fost numit joi seara în funcția de șef al armatei ucrainene, înlocuindu-l pe Valeri Zalujnîi, conform Reuters. Sîrski a fost la conducerea forțelor terestre ucrainene încă din 2019.
Noul comandant al armatei ucrainene a fost la conducerea unei operațiuni de succes în apărarea Kievului în timpul începutului invaziei și a contraofensivei din Harkov, care a dus la eliberarea unei părți semnificative a teritoriului ocupat de invadatori în primele etape ale războiului. În plus, Sîrski a condus trupe împotriva insurgenței pro-ruse din Donbas începând cu anul 2014, câștigându-și porecla de „Leopardul Zăpezii”.
Nowy dowódca ukraińskiej armii. Kim jest Ołeksandr Syrski?https://t.co/gmOqq2gFT0
— PolsatNews.pl (@PolsatNewsPL) February 8, 2024
Cunoscut pentru succesul operațiunilor sale militare, Sîrski a fost elogiat pentru apărarea Kievului și pentru împingerea forțelor rusești dincolo de Harkov într-o contraofensivă în iulie 2022. A primit titlul de „Erou al Ucrainei” în aprilie 2022 pentru meritele sale în această luptă.
Sîrski este recunoscut pentru implicarea sa directă în luptă și pentru preocuparea sa pentru moralul trupelor. În timp ce a condus apărarea orașului Bahmut anul trecut, el a susținut necesitatea luptei pentru a slăbi poziția Rusiei și a grupării mercenare Wagner, chiar dacă aceasta a dus la pierderi semnificative de vieți omenești.
În interviuri, Sîrski a dezvăluit că doarme doar patru ore și jumătate pe noapte și că își menține condiția fizică prin exerciții regulate la sală, potrivit Reuters.
Întrebat cu privire la motivele pentru care a lansat invazia în Ucraina, Vladimir Putin spune că a decis să acționeze după ce conducerea ucraineană „a declarat că nu va pune în aplicare acordurile de la Minsk”.
Acordurile de la Minsk aveau ca rol să pună capăt războiului din Donbas, purtat între grupările separatiste rusești înarmate și forțele armate ale Ucrainei.
Putin a fost întrebat dacă a încercat să vorbească cu SUA despre acest lucru:
„Am vorbit despre asta tot timpul. Ne-am adresat conducerii Statelor Unite și a țărilor europene pentru a opri imediat aceste evoluții, pentru a pune în aplicare acordurile de la Minsk”, spune Putin.
El susține apoi că Ucraina a început războiul inițial în 2014 – în care Rusia a anexat ilegal Crimeea.
„Și nu noi am început acest război în 2022. Aceasta este o încercare de a-l opri”, spune Putin într-un discurs halucinant prin care încearcă să distorsioneze realitatea, potrivit SkyNews.