RĂZBOI în Ucraina, ziua 729: Zelenski trimite o delegație pentru negocieri de pace/Rusia acuză British Council de spionaj în favoarea Kievului
Războiul din Ucraina a intrat joi, 22 februarie 2024, în ziua cu numărul 728. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri ai Execuvitului la punctele de trecere a frontierei blocate pentru a negocia.
Ministrul Apărării, chemat să intervină la frontiera cu Polonia
Este vorba în special de ministrului Apărării, Rustem Umerov, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video. Acest lucru ar trebui să aibă loc sâmbătă, când se marchează doi ani de la începerea războiului cu Rusia.
„Din păcate, acest blocaj la graniţă pune în pericol furnizarea de arme băieţilor noştri de pe front”, a spus Zelenski.
De asemenea, liderul de la Kiev s-a adresat premierului polonez Donald Tusk şi preşedintelui Andrzej Duda – „Vă rog, prim-ministru Donald, să mergeţi, de asemenea, la graniţă. Andrzej, domnule preşedinte, vă rog, de asemenea, să susţineţi acest dialog”.
Volodimir Zelenski a subliniat că aceasta este o chestiune de securitate naţională ucraineană. „Nu putem amâna acest lucru”, a spus el, adăugând că este gata să conducă el însuşi până la graniţă.
În acelaşi timp, preşedintele ucrainean a declarat că la această întâlnire şi Comisia Europeană ar trebui să trimită reprezentanţi.
De zile întregi, fermierii polonezi blochează camioanele care transportă cereale ucrainene la graniţa cu Polonia. Se estimează că la punctele de trecere a frontierei s-au strâns câteva mii de protestatari. Nemulţumirea fermierilor polonezi este îndreptată împotriva politicii agricole a UE, dar şi împotriva importului de produse agricole ieftine din Ucraina.
Rusia acuză British Council de spionaj
Serviciile de securitate ruse (FSB) au acuzat British Council, agenţia britanică pentru educaţie şi cultură, de colectarea de informaţii militare de la refugiaţii ucraineni, scrie publicația Express.
Într-un comunicat, FSB a asigurat că, în Marea Britanie, British Council, „prin intermediul organizaţiilor aflate sub controlul său”, colectează informaţii referitoare la regiunea ucraineană Herson, ocupată de forţele ruse. „Au fost stabilite cazuri în care această organizaţie străină foloseşte refugiaţi ucraineni care trăiesc în Regatul Unit pentru a obţine informaţii militare şi politice prin conexiunile lor în regiunea Herson”, acuză FSB.
Potrivit FSB, un locuitor al oraşului Novaia Maiacika, ocupat de armata rusă, a denunțat un astfel de incident.
FSB transmite că efectuează verificări în regiune şi avertizează asupra unor posibile urmăriri penale pentru „colaborare confidenţială cu un guvern”, infracţiune pedepsită cu opt ani de închisoare.
Fondată în 1934, British Council este agenţia internaţională britanică dedicată domeniilor educaţiei şi relaţiilor culturale. Finanţată prin asistenţă publică, aceasta funcţionează independent de guvernul britanic. În 2018, autorităţile ruse au ordonat interzicerea British Council în Rusia, după ce Londra a acuzat serviciile ruse că au încercat să îl otrăvească pe fostul agent secret Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia, în Marea Britanie.
Trupele lui Putin înaintează în Ucraina
Trupele ruse încearcă, după ce au ocupat oraşul Avdiivka, să înainteze către alte redute ale armatei ucrainene şi îşi intensifică acţiunile ofensive în regiunea Zaporojie, din sud-est. Ucrainenii sunt copleşiți de armata rusă, mai numeroasă şi mai bine echipată, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.
„Inamicul are în continuare multă infanterie şi multe echipamente, în plus angajează şi aviaţia. Face absolut totul pentru a străpunge, a zdrobi defensiva noastră”, rezumă situaţia sub-comandantul Brigăzii a 3-a armatei ucrainene, Maksim Jorin.
Acesta mai semnalează că un asalt major rusesc este în desfăşurare în direcţia localităţii Lastocikine, la circa doi kilometri de oraşul Avdiivka, ocupat săptămâna trecută de trupele ruse după un asediu sângeros.
Soldați ucraineni capturați de ruși
Pe lângă numărul necunoscut al morţilor şi răniţilor, „între 850 şi 1.000 de soldaţi ucraineni par să fi fost capturaţi sau sunt dispăruţi la Avdiivka”, potrivit publicaţiei The New York Times, care citează militari ucraineni, informaţie confirmată acestui ziar şi de alți oficiali occidentali.
Preşedintele rus Vladimir Putin declarase marţi că trupele ucrainene au abandonat în retragere la Avdiivka soldaţi care au fost luaţi prizonieri de trupele ruse.
The New York Times consideră că „pierderea oraşului Avdiivka nu este o înfrângere strategică semnificativă pentru armata ucraineană”, în schimb, capturarea soldaţilor „poate eroda moralul trupelor” ucrainene, deja confruntate cu un deficit de personal şi muniţii, plus lipsa sprijinului aerian.
Doar 60-70% din cei câţiva mii de soldaţi din Brigada 59 de Infanterie a armatei ucrainene care alcătuiau această unitate la începutul războiului mai sunt activi în prezent, ceilalţi fiind între timp ucişi, răniţi sau demobilizaţi din cauza vârstei sau bolilor, a declarat un comandant de pluton din această brigadă.
În acest timp, armata rusă încearcă să câştige teren şi în alte sectoare ale frontului, in special în regiunea sudică Zaporojie. Astfel, „forţele terestre ruse continuă să atace şi probabil au crescut intensitatea atacurilor în limitele satului Robotine”.