RĂZBOI în Ucraina, ziua 733: 7 submarine NATO participă la cel mai mare și mai complex exercițiu subacvatic al organizației în Marea Mediterană
Războiul din Ucraina a intrat luni, 26 februarie 2024, în ziua cu numărul 733. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.
UPDATE 4: 7 submarine NATO participă la cel mai mare și mai complex exercițiu subacvatic al organizației în Marea Mediterană
Navele din Grecia, Franța, Italia, Spania, Turcia și SUA au sosit, luni, în largul coastei Siciliei pentru a desfășura exercițiul Dynamic Manta 24.
Mijloacele navale au vânat și au fost vânate pe rând, în strânsă coordonare cu mijloacele aeriene și de suprafață, pentru a se antrena și perfecționa capacitățile în acest tip special de război, au declarat oficialii.
Fiind cel mai avansat exercițiu NATO de luptă antisubmarin (ASW), acesta pregătește echipajele să răspundă și să se adapteze la orice tip de amenințare sub suprafața mării.
Marina italiană găzduiește exercițiul, oferind sprijin logistic de la baza navală Augusta, din portul Catania și de la baza aeriană Sigonella.
„Navele NATO din estul Mediteranei monitorizează în mod obișnuit activitatea navală rusă, inclusiv submarinele”, a declarat Alper Vural, locțiitorul comandantului submarinului turc.
„Aliații au decis, de asemenea, să consolideze forțele navale permanente ale NATO cu mai multe nave. Acest lucru este important pentru instruire și cunoașterea situației”, potrivit SkyNews.com.
UPDATE 3: Rusia a dat startul unor „alegeri prezidențiale” anticipate în teritoriile anexate ilegal din Ucraina
Administrația controlată de Rusia în partea ocupată a regiunii Zaporojie a început să organizeze un „vot” ilegal în cadrul „alegerilor prezidențiale” din Rusia.
„Timp de trei săptămâni, voturile în sprijinul lui Putin vor fi colectate de la locuitorii din teritoriile ocupate temporar – membrii „comitetelor de votare” cu cutii însoțite de ofițeri de securitate înarmați vor veni la fiecare casă, îi vor opri pe străzi și vor vizita instituțiile sociale”, subliniază administrația.
Kievul transmite că rezultatul acestui vot „nu este recunoscut de nicio țară civilizată din lume, iar participarea la organizarea și desfășurarea alegerilor în teritoriile ocupate este o infracțiune penală care se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare”.
Federația Rusă a programat alegeri prezidențiale pentru 17 martie 2024. Scrutinul principal va dura trei zile: 15, 16 și 17 martie.
Comisia Electorală Centrală (CEC) din Rusia a decis că votul ilegal va avea loc și în teritoriile ocupate din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
Comisia electorală a recunoscut regiunile ocupate ale Ucrainei ca fiind „dificil de accesat”. Alegerile ilegale din regiunile Herson, Donețk și Lugansk vor începe mai târziu, relatează serviciul rusesc al Radio Liberty .
Vă reamintim că în ajunul „alegerilor președintelui Federației Ruse”, așa-numiții „membri ai comisiilor electorale” au făcut runde de vizite la oamenii din teritoriile ocupate temporar (TOT) ale Ucrainei. Aceștia au adunat informații și au făcut campanie pentru participarea la „alegerile” prezidențiale din Rusia, potrivit Glavcom.ua.
UPDATE 2: Rusia va încerca o nouă ofensivă în Ucraina în luna mai. Zelenski: „Ne vom pregăti planul de răspuns”
Rusia pregătește o nouă ofensivă împotriva Ucrainei începând de la sfârșitul lunii mai sau din vară, dar Kievul are un plan clar al său pentru câmpul de luptă, a declarat duminică președintele Volodymyr Zelenski.
Președintele Ucrainei a declarat că este vital ca Kievul și aliații săi occidentali să rămână uniți și a reiterat că victoria Ucrainei depinde de sprijinul continuu al Occidentului.
„Ne vom pregăti pentru asaltul lor. Asaltul lor care a început pe 8 octombrie nu a adus niciun rezultat, cred eu. Noi, la rândul nostru, ne vom pregăti planul și îl vom urma”, a declarat Zelenski reporterilor de la Kiev.
După doi ani de război, trupele Moscovei se află de-a lungul liniei de front de 960 km în estul și sudul Ucrainei, iar problemele se acumulează, de la lipsa de proiectile de artilerie și nevoia de rachete cu rază de acțiune mai mare până la lipsa de trupe proaspete.
Zelenski a declarat că este încrezător că Congresul SUA va aproba un nou lot major de asistență militară și financiară și că Ucraina are nevoie de această decizie în termen de o lună.
Efortul de război ucrainean depinde de sprijinul occidental, a spus el, adăugând că Uniunea Europeană a furnizat doar 30% din cele 1 milion de proiectile de muniție promise.
Rusia și-a asigurat luna aceasta cele mai mari câștiguri pe câmpul de luptă din mai 2023, când a capturat orașul Avdiivka, din care trupele ucrainene s-au retras pentru a evita să fie încercuite.
Președintele Vladimir Putin a declarat marți că trupele rusești vor înainta mai mult în Ucraina pentru a se baza pe succesul lor din Avdiivka, iar duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au ocupat poziții mai avantajoase în apropierea orașului, potrivit Reuters.
UPDATE 1: Moment istoric pentru NATO. Ungaria va ratifica aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică
Parlamentul ungar se pregătește să voteze luni aderarea Suediei la NATO, un pas crucial pentru țara nordică care și-a exprimat dorința de a se alătura Alianței Nord-Atlantice în urma invaziei Ucrainei de către forțele ruse, relatează AFP.
Așteptarea a fost îndelungată pentru Suedia, iar parcursul către aderare a fost presărat cu obstacole. Pe lângă negocierile dificile cu Turcia, finalizate cu un vot favorabil în luna ianuarie, Suedia a întâmpinat tergiversări din partea liderului naționalist ungar Viktor Orban. Premierul Ungariei, care a fost de acord cu aderarea Suediei în principiu cu mult timp în urmă, a cerut însă „respect” din partea autorităților de la Stockholm, considerate prea critice față de politica sa, înainte de a finaliza procesul.
În cele din urmă, situația s-a deblocat în ultimele săptămâni, cu vizita prim-ministrului suedez Ulf Kristersson, marcând sfârșitul unui „proces lung de reconstruire a încrederii”, conform declarațiilor premierului Orban.
Pentru a consolida această cooperare, cele două țări au anunțat că Budapesta va achiziționa patru avioane de luptă din Suedia, Ungaria își consolidând astfel flota actuală de 14 avioane Gripen.
Votul din Parlamentul ungar, programat luni după-amiază, promite să nu aducă surprize, având în vedere majoritatea de două treimi deținută de coaliția de guvernare. Opoziția se va alătura și ea votului favorabil, cu excepția formațiunii de extremă dreapta Patria Noastră.
Protocolul de aderare al Suediei la NATO, care necesită unanimitatea celor 31 de membri ai Alianței Nord-Atlantice, a fost suspendat din mai 2022. Suedia și-a anunțat candidatura în urma ofensivei Kremlinului în Ucraina, alături de Finlanda, care a devenit membru NATO în aprilie 2023.
În tot acest timp, Ungaria a invocat diverse motive pentru întârzierea procesului de aderare al Suediei. Unii experți au interpretat această abordare ca fiind o strategie de șantaj pentru obținerea de concesii din partea UE și deblocarea fondurilor congelate, în timp ce alții au văzut-o ca un semn al apropierea lui Viktor Orban de Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan.
Soldații ruși, acuzați de crime barbare în Bahmut. 7 prizonieri de război ucraineni, executați în timp ce se predau
Trupele ruse sunt acuzate că au împușcat șapte prizonieri de război ucraineni în regiunea Donbas din estul Ucrainei, aproape de orașul Bahmut, capturat de armata lui Prigojin.
Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinez, a dezvăluit că execuția a avut loc sâmbătă și a menționat o înregistrare video în care se pot vedea soldați ucraineni predându-se cu mâinile sus înainte de a fi împușcați fără milă de către trupele ruse.
Lubinez a vrut să facă imediat un apel oficial la ONU şi la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. El a acuzat forţele armate ruse că „nu le pasă” de Convenţiile de la Geneva sau de uzanţele şi regulile războiului.
În urmă cu doar câteva zile, soldaţii ruşi au fost acuzaţi că au executat cel puţin şase soldaţi ucraineni răniţi care nu au putut fi evacuaţi la timp în timpul capturării oraşului Avdiivka din Doneţk. Şi în acest caz, Kievul a invocat drept dovadă înregistrări video făcute de o dronă, potrivit AFP.