RĂZBOI în Ucraina, ziua 741. Macron insistă: „Lansăm dezbaterea”. Se pregătește Occidentul să intre într-o confruntare cu Rusia?
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a ajuns marți, 5 martie 2024, în ziua cu numărul 741, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că refuză „să intre într-o logică a escaladării”, după comentariile sale controversate cu privire la trimiterea de trupe occidentale în Ucraina.
Macron: „Ne gândim la tot ce putem face”
„Ca răspuns la o întrebare ce mi-a fost adresată cu privire la trimiterea de trupe, am răspuns că nimic nu este exclus”, a amintit Emmanuel Macron într-un interviu acordat cotidianului ceh Pravo, din care a fost postat online un extras luni seara, 4 martie, în ajunul vizitei sale la Praga.
„Lansăm dezbaterea şi ne gândim la tot ce putem face pentru a sprijini Ucraina. Întotdeauna am fost clar cu privire la cadrul nostru, nu suntem în război împotriva poporului rus şi refuzăm să intrăm într-o logică a escaladării” – Emmanuel Macron
La 26 februarie, la Paris, în urma unei conferinţe internaţionale privind sprijinul pentru Ucraina, Macron declara că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă. Mai departe, el a recunoscut că sunt discuții în acest sens, dar a spus că nu s-a ajuns la un consens în rândul aliaţilor.
Ulterior, urmare a amplorii uriașe pe care a luat-o subiectul, Executivul francez a insistat că nu ar fi vorba despre trupe de luptă. Imediat, însă, aproape toţi ceilalţi aliaţi occidentali s-au distanţat de poziţia preşedintelui Macron, dând asigurări că nu se pune problema trimiterii de soldaţi în Ucraina.
Franța, armament de 2,6 miliarde euro livrat Ucrainei
Din 2022 încoace, Franţa a livrat Ucrainei echipamente militare în valoare totală de 2,6 miliarde de euro, a anunțat ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Într-un acord de securitate semnat cu Ucraina pe 16 februarie, la Paris, Franţa s-a angajat să furnizeze anul acesta „până la 3 miliarde de euro ajutor militar suplimentar” pentru Kiev.
Potrivit Kiel Institute, Parisul a promis 640 de milioane de euro ajutor militar, comparativ cu 17,7 miliarde de euro de partea germană.
Datele acestui clasament au fost întrerupte pe 15 ianuarie, înainte de ultimele anunţuri franceze în această problemă.
Organismul de cercetare german notează că „Italia, Franţa şi Polonia nu sunt foarte transparente în ajutorul lor pentru Ucraina, prin urmare noi subestimăm probabil totalul alocaţiilor”.
Guvernul francez a refuzat multă vreme să publice o listă precisă cu echipamente şi cu valoarea lor.
La sfârşitul lui februarie, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a acuzat Occidentul de livrarea cu întârziere a mai bine de jumătate dintre armele promise. „La ora actuală, un angajament nu este sinonim cu livrarea, 50% din aceste angajamente nu sunt livrate la timp”, a declarat Umerov.