RĂZBOI în Ucraina, ziua 761: Odesa, sub asediu rusesc. Mai multe cartiere ucrainene, fără energie după un atac asupra infrastructurii critice

RĂZBOI în Ucraina, ziua 761: Odesa, sub asediu rusesc. Mai multe cartiere ucrainene, fără energie după un atac asupra infrastructurii critice
Masacru la Moscova / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25/03/2024, 08:57
Actualizat: 25/03/2024, 11:58
11:23

Ucraina lovește două nave de război rusești în Marea Neagră

Armata ucraineană a declarat că a distrus două mari nave de război rusești în Marea Neagră, împreună cu alte instalații folosite de marina Moscovei în peninsula anexată Crimeea, scrie Daniel Hardaker.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat: „Forțele de apărare au lovit cu succes navele de debarcare Yamal și Azov, un centru de comunicații și mai multe facilități de infrastructură aparținând Flotei rusești din Marea Neagră.”

Un oficial regional instalat de Rusia a confirmat că a avut loc un atac aerian ucrainean major și a declarat că peste 10 rachete au fost doborâte deasupra portului Sevastopol de la Marea Neagră.

Se pare că în atac au fost folosite rachete Storm Shadow, pe care Marea Britanie le furnizează Kievului din mai 2023.

11:20

Odesa, sub asediu rusesc. Mai multe cartiere ucrainene, fără energie după un atac asupra infrastructurii critice

În Odesa au fost mai întreruperi de energie electrică de urgență după ce un atac aerian rusesc a avariat o instalație energetică, a anunțat DTEK, principalul furnizor de energie din Ucraina.

„Situația rămâne dificilă”, a postat DTEK pe Telegram. „Pentru a reduce sarcina pe rețea, transportul electric nu va funcționa astăzi în oraș, iar consumul industrial este, de asemenea, limitat”.

Administrația orașului portuar din sudul țării a declarat că regiunea a fost atacată de mai multe valuri de drone lansate de Rusia. Patru dintre armele aeriene au fost doborâte deasupra regiunilor Odesa și Mykolaiv, învecinate.

Resturi de la o dronă care a căzut au provocat un incendiu la instalația electrică, care a fost stins cu promptitudine, a adăugat administrația, potrivit The Telegraph.

09:04

Franța ridică la maximum nivelul de alertă teroristă după atacurile de la Moscova

La doar două zile după atacul revendicat de organizația Stat Islamic care a provocat 137 de morți la Moscova, guvernul francez a luat decizia de a ridica nivelul de alertă teroristă la cel mai înalt nivel, conform informațiilor France24.com.

Premierul Gabriel Attal a anunțat duminică, 24 martie, că va „ridica” planul Vigipirate din Franța la nivelul cel mai înalt: „atac de urgență”, în urma incidentului de la Moscova revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (IS).

„Având în vedere revendicarea responsabilității pentru atacul Statului Islamic și amenințările care planează asupra țării noastre, am decis să ridicăm nivelul Vigipirate la cel mai înalt nivel: atac de urgență”, a declarat Gabriel Attal în urma unei ședințe de consiliu de apărare la Elizee.

Guvernul francez a subliniat că organizația jihadistă Statul Islamic din Khorasan a revendicat atacul de la Moscova, dar această organizație amenință și Franța și a fost implicată în mai multe planuri de atac dejucate recent în mai multe țări europene, inclusiv Germania și Franța.

„Prim-ministrul i-a cerut secretarului general al Apărării și Securității Naționale, sub autoritatea sa, să convoace o ședință mâine (luni) la prima oră, care să reunească toate serviciile de securitate afectate de creșterea nivelului Vigipirate”.

Planul Vigipirate fusese redus la nivelul 2 („securitate consolidată – risc de atac”) în ianuarie.

Cu doar patru luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie-11 august), Emmanuel Macron a prezidat duminică seara un consiliu de apărare la Elysée despre „atacul de la Moscova și consecințele acestuia”.

08:57

Cei 4 teroriști ISIS care ar fi comis atacul cu 137 de morți de la Moscova, arestați. Riscă închisoare pe viață

Patru bărbați presupuși a fi implicați în atentatul tragic de la sala de concerte Crocus din Moscova, care a dus la moartea a 137 de persoane, au fost plasați duminică în arest preventiv pentru două luni de către un tribunal din capitala Rusiei.

Acești bărbați sunt acuzați de terorism și se confruntă cu riscul de închisoare pe viață, a declarat tribunalul Basmanîi din Moscova într-un comunicat oficial.

Arestarea lor preventivă, stabilită până pe 22 mai, poate fi prelungită până la procesul lor, pentru care data nu a fost încă stabilită.

În total, autoritățile ruse au raportat arestarea a 11 persoane în legătură cu acest atentat.

Instanța a prezentat imagini în care trei dintre suspecți sunt aduși în sala de judecată încătușați și păziți de polițiști, apoi așezați în cușca de sticlă rezervată acuzaților.

Al patrulea suspect a sosit într-un scaun cu rotile, cu ochii închiși. Unul dintre ei avea un bandaj alb la ureche, similar cu apariția sa în clipurile video ale arestării presupușilor atacatori, date publicității sâmbătă de către anchetatori, unde trei dintre ei apăreau cu sânge pe față.

Conform informațiilor furnizate de tribunal, doi dintre acuzați au pledat vinovați. Unul dintre aceștia, originar din Tadjikistan, „și-a recunoscut pe deplin vina”.

Autoritățile au declarat anterior că suspecții sunt „cetățeni străini”, fără a menționa naționalitatea lor.

Tadjikistanul este o fostă republică sovietică din Asia Centrală, cu majoritate musulmană.

Agenția de presă rusă Ria Novosti a informat că unul dintre suspecți este un fost angajat al unui salon de coafură din Ivanovo, un oraș situat în nord-estul Moscovei. Un altul are un copil de opt luni și lucra într-o fabrică de parchet din Podolsk, în regiunea Moscova.

Atacul a fost revendicat oficial de organizația jihadistă Stat Islamic la scurt timp după atac.

Rusia neagă „ipoteza islamistă” deși ISIS a revendicat oficial atacul din Moscova: Kremlinul acuză SUA și Ucraina

Rusia continuă să susțină ideea că SUA și Ucraina ar fi orchestrat atacul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall, soldat cu 137 de morți și peste 180 de răniți, ignorând total revendicarea oficială a Statului Islamic.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a sugerat în mod indirect că Washingtonul și Kievul ar fi implicați în planificarea atacului.

„Politicienii americani și-au ancorat explicațiile într-o poveste despre presupusa responsabilitate a ISIS (Stat Islamic), interzisă în Rusia, pentru atacul terorist de la Crocus City Hall”, a declarat Zaharova. „Aceasta explică dezvinovățirea zilnică a Washingtonului pentru servitorii săi de la Kiev și încercarea de a se acoperi, împreună cu regimul Zelenski pe care l-au creat, folosind pretextul ISIS interzis”, a adăugat ea.

Zaharova a subliniat că mai mulți „factori” inventați de rusi sugerează „implicarea” Statelor Unite în „sponsorizarea terorismului” în Ucraina, inclusiv investiții financiare și furnizare de armament, o retorică anti-rusească și susținere a acțiunilor regimului Zelenski, care se apără de 2 ani de atacurile Rusiei.

De asemenea, Zaharova a acuzat SUA că intervenția lor anterioară în Orientul Mijlociu a contribuit la consolidarea grupărilor teroriste din regiune.

În final, purtătoarea de cuvânt a întrebat ironic Casa Albă: „Este cu siguranță ISIS, nu vă răzgândiți?

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...