Războiul din Ucraina a ajuns sâmbătă, 30 martie 2024, în ziua cu numărul 766, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.
Preşedintele Volodimir Zelenski admite că forţele ucrainene vor trebui să se retragă „cu paşi mici”, dacă Kievul nu primeşte ajutorul militar promis de SUA.
Până acum, Congresul american a blocat acordarea de asistență militară Ucrainei.
„Dacă nu există sprijinul SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, nici rachete Patriot, nici bruiaj pentru războiul electronic, nici cartuşe de artilerie de 155 de milimetri”, a declarat Zelenski pentru Washington Post.
„Înseamnă că ne vom întoarce, ne vom retrage pas cu pas, cu paşi mici. Încercăm să găsim o cale de a nu face asta” – Volodimir Zelenski
Lipsa de muniţii, a mai spus liderul ucrainean, „înseamnă că trebuie să te descurci cu mai puţin. Cum? Desigur, să ne întoarcem. Să scurtăm linia frontului. Dacă se rupe, ruşii ar putea ajunge în oraşele mari”.
Preşedintele Joe Biden a cerut Camerei Reprezentanților să aprobe pachetul de ajutor militar şi financiar, dar șeful Camerei, Mike Johnson, blochează aprobarea invocând prioritățile interne.
În interviu, Zelenski a precizat că Ucraina compensează penuria de rachete cu armament şi sisteme de apărare aeriană produse în ţară, „dar nu este suficient”.
Altfel, Kievul anunță că armata va continua să atace ţinte din Rusia, inclusiv rafinăriile de petrol.
Zelenski a dezvăluit că reacţia Washingtonului la aceste atacuri nu a fost una pozitivă, dar, a precizat liderul de la Kiev, Ucraina folosește propriile drone.
„Ne-am folosit dronele. Nimeni nu ne poate spune că nu putem. Dacă nu există apărare aeriană care să ne protejeze sistemul energetic şi ruşii îl atacă, întrebarea mea este: de ce să nu le putem răspunde? Societatea lor trebuie să înveţe să trăiască fără benzină, fără motorină, fără electricitate. Ne vom opri când Rusia va opri acești pași”, a conchis Zelenski.
Volodimir Zelenski continuă să demită demnitari de rang înalt. Vineri, a dat afară doi adjuncţi din administraţia sa şi a numit un fost înalt oficial din domeniul securităţii în funcţia de ambasador în Republica Moldova, informează Reuters.
Un decret prezidenţial a anunţat demiterea lui Andrii Smîrnov, care era responsabil de chestiunile de politică juridică, şi a lui Oleksii Dniprov, care a condus aparatul administraţiei prezidențiale. Aceştia se numărau printre cei 10 adjuncţi ai şefului de cabinet al preşedintelui Zelenski, Andrii Yermak.
În locul lor au fost numite Olena Kovalska, care a făcut parte dintr-un grup care îl consiliază pe preşedinte cu privire la crearea unui tribunal care să judece Rusia pentru invadarea Ucrainei, şi Irina Mudra, care a fost adjunctă a ministrului Justiţiei.
Tot vineri, Zelenski a anunțat numirea lui Oleksii Danilov, fostul şef al Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei, drept ambasador în Republica Moldova.
Danilov fusese demis săptămâna trecută din funcţia de şef al Consiliului de Securitate.