Războiul din Ucraina a ajuns luni, 8 aprilie 2024, în ziua cu numărul 775, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.
O navă rusă dotată cu rachete Serpuhov, care a fost andocată în exclava Kaliningrad dintre Lituania și Polonia, a fost incendiată pe 8 aprilie. Informația provine de la serviciile militare de informații din Ucraina. Acestea au confirmat că în spatele incendierii navei au fost agenți ucraineni, fiind primul atac ucrainean asupra navelor rusești din Marea Baltică.
Într-o postare de pe Telegram, agenția ucraineană a declarat că incendiul a avariat nava și că mijloacele sale de comunicare au fost „complet distruse”, citează Kyiv Independent.
Ucraina și-a intensificat atacurile asupra flotei ruse din Marea Neagră și din preajma Crimeii ocupate de Federația Rusă.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a sosit luni, 8 aprilie, în China, a anunţat Moscova. Vizita oficială vizează întărirea legăturilor Rusiei cu China, partener diplomatic şi economic-cheie.
Ministerul rus de Externe a anunţat pe reţeaua X că Serghei Lavrov a aterizat la Beijing. Demnitarul rus va rămâne până marţi în Capitală, unde urmează să se discute cu omologul său, Wang Yi, potrivit unui comunicat anterior al ministerului rus.
„Este prevăzut un schimb aprofundat de opinii pe o serie de «subiecte fierbinţi»”, a indicat comunicatul, ministerul rus citând „criza ucraineană şi situaţia din regiunea Asia-Pacific”.
Cei doi lideri „vor discuta o gamă largă de probleme legate de cooperarea bilaterală, precum şi despre cooperarea pe scena internaţională”, a mai precizat comunicatul.
De la declanşarea atacului Rusiei asupra Ucrainei în februarie 2022, relaţiile dintre Moscova şi Beijing s-au întărit foarte mult.
În martie 2023, Xi Jinping a vizitat Moscova, reafirmând alături de Vladimir Putin „prietenia fără limite” dintre ţările lor, care ambele denunţă hegemonia occidentală pe scena internaţională.
China, care se prezintă ca o parte neutră în conflictul din Ucraina, pledează pentru o rezolvare politică pentru a pune capăt luptelor. Beijingul este îndemnat frecvent de occidentali să joace un rol mai activ în reglementarea ostilităţilor, prin folosirea influenţei sale asupra Moscovei.
Soldații ucraineni descriu atacuri ilegale cu gaze „aproape zilnic”, în timp ce rușii încearcă să-i disloce de pe pozițiile pe care sunt, potrivit The Guardian.
Rusia a fost acuzată că a folosit în mod sistematic atacuri ilegale cu gaze chimice împotriva soldaților ucraineni.
Trupele ucrainene au declarat pentru Daily Telegraph că au fost supuse unor atacuri regulate cu drone de mici dimensiuni care lansează gaze lacrimogene și alte substanțe chimice.
Folosirea acestor substanțe, cunoscute sub numele de CS, este interzisă pe timp de război, în conformitate cu Convenția privind armele chimice.
Moscova a fost acuzată că a folosit arme chimice într-un atac cu drone asupra portului Mariupol în primele etape ale invaziei sale din februarie 2022.