Războiul din Ucraina a ajuns vineri, 12 aprilie 2024, în ziua cu numărul 779, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.
Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor se desfăşoară, începând de vineri, 12 aprilie, la Palatul Parlamentului, fiind organizat de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR, în parteneriat cu Congresul Mondial al Ucrainenilor.
Evenimentul are loc până pe 15 aprilie.
„În mod excepţional, anul acesta, evenimentul, unul de referinţă pentru diaspora ucraineană, este organizat în România.
Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor îşi propune stabilirea direcţiilor majore şi a priorităţilor Congresului Mondial al Ucrainenilor pentru următorii ani. Discuţiile se vor concentra pe dezvoltarea unei platforme de dezbatere a ideilor şi propunerilor privind problematica ucrainenilor de pretutindeni, în contextul noilor provocări fără precedent pentru poporul ucrainean, precum şi pe continuarea sprijinului pentru Ucraina – umanitar, politic, militar, financiar, educaţional, extrem de necesar în contextul războiului pe scară largă, declanşat de Vladimir Putin, la 24 februarie 2022”, arată organizatorii.
La eveniment sunt aşteptaţi să participe oficiali, diplomaţi din România şi Ucraina, reprezentanţi ai organizaţiilor ucrainene din peste 70 de ţări, personalităţi ale mediului academic şi politic, membri ai comunităţii ucrainene din România, precum şi înalte feţe bisericeşti.
Autorităţile din regiunea Harkov (estul Ucrainei), care a fost puternic lovită de bombardamente ruseşti, au ordonat evacuarea forţată a familiilor cu copii din 47 de sate din apropierea frontierei.
Acestea sunt comunităţi din cele trei districte Bohodukhiv, Izyum şi Harkov, a anunţat pe Telegram guvernatorul militar al regiunii, Oleh Syniehubov. Cu toate acestea, capitala regională nu a fost afectată, a adăugat el.
Motivul evacuării este bombardarea aproape zilnică a oraşelor de către armata rusă. Guvernatorul a promis că toţi cei afectaţi vor primi asistenţă umanitară şi juridică.
Rusia a lansat peste 40 de rachete şi 40 de drone împotriva Ucrainei în noaptea de miercuri spre joi, vizând „infrastructuri esenţiale”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că bombardamentele vizând reţeaua energetică ucraineană, care au dus la importante întreruperi de curent electric, urmează obiectivul stabilit de Kremlin de „a demilitariza Ucraina”.
„Pornim de la principiul că în acest mod avem o influenţă asupra complexului militar-industrial al Ucrainei”, a declarat preşedintele rus, în cursul unei întâlniri la Kremlin cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko.
În acelaşi timp, Putin a susţinut că aceste bombardamente sunt un răspuns la recentele atacuri ucrainene care au ţintit infrastructuri energetice în Rusia, în special rafinării – „Am observat recent o serie de lovituri asupra siturile noastre energetice şi am fost obligaţi să răspundem”.
Vladimir Putin a subliniat că armata rusă nu a lovit instalaţii electrice ucrainene în această iarnă „din motive umanitare. Nu am vrut să privăm de electricitate infrastructuri sociale, spitale”.
Joi, aproximativ 40 de rachete şi tot atâtea drone ruseşti au lovit atât de tare reţeaua electrică ucraineană încât preşedintele Zelenski i-a implorat pe aliaţii săi occidentali să-i furnizeze cât mai repede posibil sisteme de apărare antiaeriană.