RĂZBOI în Ucraina, ziua 783: SUA vor activele rusești blocate/Camera Reprezentanților, decizie în privința ajutorului acordat Kievului
Războiul din Ucraina a ajuns marți, 16 aprilie 2024, în ziua cu numărul 783, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.
Camera Reprezentanţilor Statelor Unite va vota săptămâna aceasta asupra unor proiecte separate de ajutoare pentru Israel și Ucraina, după luni de dispute politice între Administraţia Biden şi oponenţii săi republicani, a anunţat luni seară, 15 aprilie, Mike Johnson, șeful Camerei inferioare a Congresului american.
Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, cerut de preşedintele democrat, este blocat de luni de zile în Congres, la fel şi un alt pachet pentru Israel.
„Săptămâna aceasta, vom examina proiecte de lege separate, printre care cele permiţând finanţarea aliatului nostru israelian şi de a sprijini Ucraina în războiul său împotriva agresiunii ruse”, a declarat şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.
Celelalte proiecte de lege sunt destinate „să întărească aliaţii noştri din regiunea Indo-Pacific şi să adopte măsuri suplimentare pentru contracararea adversarilor noştri şi consolidarea securităţii naţională”, a adăugat acesta.
Dat publicităţii la finalul unei întâlniri a aleşilor republicani la Capitoliu, acest anunţ intervine la două zile după atacul Iranului asupra Israelului.
Iran a lansat sute de rachete şi drone în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică asupra Israelului, drept represalii la un atac mortal împotriva consulatului său din Damasc, în urma căruia au murit doi generali și alți oficiali militari.
Zelenski cere același ajutor ca Israelul
În acest context, sprijinul militar occidental care a ajutat Israelul să se apere împotriva rachetelor şi a dronelor explozive iraniene a stârnit o amărăciune profundă la Kiev.
„Apărând Israelul, lumea liberă a demonstrat că o astfel de unitate nu este doar posibilă, ci şi eficientă 100%”, a transmis preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. „Acelaşi lucru este posibil pentru a proteja Ucraina”, a afirmat el.
Cu o zi înainte, el îi îndemnase pe susţinătorii Kievului „să nu închidă ochii la rachetele şi dronele ruseşti care vizează Ucraina”.
De departe sprijinul militar principal pentru Israel şi Ucraina, Statele Unite nu au mai trimis ajutoare majore Kievului din decembrie 2022, din cauza blocării dosarului de către republicani în Congres.
Cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, problema s-a transformat într-o dispută politică între Joe Biden şi rivalul său republican, Donald Trump.
SUA vor să folosească activele rusești blocate
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale Rusiei pentru înarmarea Ucrainei şi reconstrucţia sa, potrivit unui responsabil al Trezoreriei americane, scrie AFP.
„Sperăm că aceste discuţii se vor concentra asupra modalităţilor de a debloca valoarea activelor suverane ale Rusiei imobilizate pentru a sprijini rezistenţa continuă a Ucrainei şi reconstrucţia sa pe termen lung”, a declarat un responsabil al Departamentului american al Trezoreriei, în cursul unui briefing de presă telefonic.
El a considerat „important” să se profite de aceste şedinţe, cu prilejul cărora „toţi miniştrii sunt reuniţi, ceea ce nu se întâmplă în fiecare zi, şi reprezintă o oportunitate de a face progrese în această problemă”.
Reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale încep marţi, 16 aprilie, la Washington.
„Coaliţia noastră mondială depune eforturi pentru a sprijini rezistenţa Ucrainei, asigurându-se mai întâi că Ucraina dispune de sprijinul financiar de care are nevoie pentru a-şi susţine apărarea”, a adăugat el.
Miliardele Rusiei, în conturile băncilor din Occident
Cele 27 de ţări ale Uniunii Europene au decis, la sfârşitul lui martie, să avanseze lucrările asupra unei propuneri de a utiliza profiturile din activele ruseşti blocate pentru a finanţa echipamente militare cu destinaţia Ucraina.
Acest lucru ar putea face posibilă, din iulie, eliberarea între 2,5 şi 3 miliarde de euro anual în favoarea Kievului. Nu este vorba despre activele îngheţate ale Băncii Centrale ruse.
Ca răspuns, Rusia a ameninţat Uniunea Europeană cu acţiuni judiciare „pentru decenii” în cazul folosirii acestor bani.