Prima pagină » Război în Ucraina » RĂZBOI în Ucraina, ziua 785: Klaus Iohannis: „Trebuie să intensificăm şi să urgentăm eforturile coordonate la nivel european de sprijin militar”

RĂZBOI în Ucraina, ziua 785: Klaus Iohannis: „Trebuie să intensificăm şi să urgentăm eforturile coordonate la nivel european de sprijin militar”

RĂZBOI în Ucraina, ziua 785: Klaus Iohannis: „Trebuie să intensificăm şi să urgentăm eforturile coordonate la nivel european de sprijin militar”

Războiul din Ucraina a ajuns joi, 18 aprilie 2024, în ziua cu numărul 785, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

Aflat la Bruxelles, pentru o reuniune extraordinară a Consiliului Europei, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că trebuie intensificate şi urgentate eforturile coordonate „pe palierul de sprijin militar” pentru Ucraina.

Atacurile aeriene ale Rusiei asupra unor obiective civile, dar şi din sectorul energetic, ne arată încă o dată că trebuie să intensificăm şi să urgentăm eforturile coordonate la nivel european pe palierul de sprijin militar”, a spus șeful statului.

Iohannis a mai precizat, de asemenea, că „avem în atenţie şi situaţia mai amplă din Orientul Mijlociu. Eu voi reitera şi la nivelul Consiliului European condamnarea atacului recent al Iranului asupra Israelului. România este pe deplin solidară cu Israelul şi voi reafirma angajamentul nostru faţă de securitatea şi suveranitatea sa”.

Ucraina ia parte la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică al NATO

Reprezentanți ucraineni vor lua parte la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică al NATO, CCDCOE Locked Shields, care va avea loc în Estonia.

„Reprezentanții Ucrainei vor lua parte la Locked Shields 2024 – cel mai mare exercițiu realist de apărare cibernetică din lume, care subliniază angajamentul comunității globale de a combate amenințările cibernetice.

Organizat de Centrul de excelență pentru apărare cibernetică cooperativă (NATO CCDCOE), acest exercițiu anual are loc dincolo de exercițiile cibernetice tradiționale, reunind experți din diverse domenii pentru a contracara amenințările cibernetice”, transmite, potrivit ukrinform.net, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

În acest an, aproximativ 4.000 de experți din peste 40 de țări își vor uni forțele într-un mediu simulat în timpul Locked Shields pentru a proteja infrastructura unei națiuni fictive și a țării sale.

„Ei se vor confrunta cu o serie de provocări care reproduce complexitatea apărării cibernetice din lumea reală, inclusiv gândirea critică, luarea deciziilor strategice, aspecte juridice, comunicarea de criză și planificarea strategică. Toate acestea au ca scop consolidarea capacităților lor în apărarea cibernetică”, a anunțat NSDC.

Punctul forte al exercițiului este abordarea integrată care combină abilitățile tehnice și cunoștințele strategice, juridice și de comunicare pentru a dezvolta o strategie de apărare versatilă.

Politico: „Ucraina pierde războiul”

Într-o schimbare de perspectivă asupra războiului, site-ului Politico arată faptul Ucraina pierde lupta cu Federația Rusă și arată care ar putea fi motivele pentru care forțele Kievului nu mai pot ține piept înaintării trupelor lui Vladimir Putin.

De mai multe săptămâni, soldații de pe front nu mai au muniție, sunt epuizați psihic și fizic, iar autoritățile par depășite complet de situație, relatează sursa citată.

De fapt, dincolo de obuze și gloanțe, se pare că Ucraina a rămas fără altceva mult mai important – a pierdut spiritul de luptă necesar pentru a învinge Rusia.

Măcinat de bombardamentele neîncetate, moralul în rândul trupelor ucrainene este la pământ, iar pe zi ce trece pierderile de pe câmpul de luptă devin tot mai însemnate.

Lumea s-a săturat de război, mai remarcă Politico. Jurnaliștii arată că, în orașele aflate la sute de kilometri de front, au dispărut cozile formate din cei care se aliniau pentru a fi înrolați în armată. Mai mult, potențialii se ascund, acum, ca să nu fie găsiți, iar nopțile stau prin cluburi și discoteci. Alții, au părăsit țara definitiv, reușind să fugă.

Țara alunecă spre dezastru, notează Politico.

„Știm că oamenii cedează și auzim asta chiar de la guvernatorii regionali și de la oamenii înșiși. Dar noi le spunem «Numele tău va fi în cărțile de istorie»”, zice Andriy Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski, într-o încercare de a-i convinge pe ucraineni să meargă la război.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și