RĂZBOI în Ucraina, ziua 789 | Portul Sevastopol, bombardat puternic/Reuniune importantă la nivelul UE

Publicat: 22 04. 2024, 07:37
Actualizat: 22 04. 2024, 09:39
RĂZBOI în Ucraina, ziua 848. Radiografia situației pe front

Războiul din Ucraina a ajuns luni, 22 aprilie 2024, în ziua cu numărul 789, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

O navă a luat foc în portul Sevastopol din peninsula Crimeea. Surse militare de la Kiev afirmă că este vorba de nava de salvare submarină Kommuna, un catamaran lansat la apă în 1912.

Acesta ar fi, foarte probabil, cel mai vechi vas în serviciu activ din marina militară rusă.

Explozie la bordul navei

Ucrainenii au atacat de mai multe ori în ultimele luni nave ruseşti în jurul Crimeei, folosind diferite sisteme de armament, reaminteşte dpa.

Rusia nu a comentat deocamdată oficial, dar în mediile sociale s-a vorbit despre o explozie la bordul unei nave, posibil de impactul unei rachete sau al unei drone.

Tot duminică, forţele ruse au atacat portul Odessa cu rachete lansate din Crimeea. Presa ucraineană a relatat despre o explozie în oraş care a rănit cel puţin patru oameni.

Armata ucraineană rezistă în continuare în estul ţării, la Ceasiv Iar, a declarat un purtător de cuvânt al forţelor locale. El a afirmat că „inamicul presează, dar situaţia este sub control, nu sunt militari ruşi în oraş” şi că forţele terestre ruse încearcă fără succes să avanseze, cu sprijin de artilerie.

Reuniunea miniștrilor de Externe din UE

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni, 22 aprilie, în Luxemburg pentru a discuta despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei și extinderea sancțiunilor împotriva Iranului.

În condițiile în care Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene și a altor obiective, guvernele UE sunt presate să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană, precum Patriots.

Kievul și aliații săi europeni au primit un impuls important la sfârșitul săptămânii când Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un pachet de peste 60 de miliarde de dolari pentru a face față războiului din Ucraina.

Dar șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au îndemnat țările europene să își intensifice propriile eforturi pentru a oferi arme Ucrainei, în special de apărare aeriană.

După o videoconferință a miniștrilor Apărării din cadrul NATO cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc vineri, Stoltenberg a declarat că se așteaptă la anunțuri în curând.

„NATO a cartografiat capacitățile existente în cadrul alianței și există sisteme care pot fi puse la dispoziția Ucrainei”, a spus el.

Miniștrilor li se vor alătura omologii lor din domeniul apărării pentru discuțiile cu Ucraina, precum și miniștrii ucraineni de Externe și de Apărare, înainte de a se aborda criza din Orientul Mijlociu.