RĂZBOI în Ucraina, ziua 790 | Grecia furnizează sisteme Patriot către Ucraina/Kievul ar putea scoate avioanele de luptă F-16 după Paște

Publicat: 23 04. 2024, 07:30
Actualizat: 23 04. 2024, 20:35
Sursa FOTO: Ukraine Presidency
20:31

Ucraina ar putea ataca teritoriul Rusiei cu avioanele F-16 după Paște

Ucraina ar putea scoate avioanele F-16 la luptă în luna mai, după Paștele ortoodox.

Regimul dictatorial de la Kremlin se teme că Ucraina ar putea teritoriul rus luna viitoare, cu „temutele avioane F-16” în operațiuni combinate cu rachetele ATACMS și drone kamikaze.

Potrivit Bloomberg, Ucraina va dispune de 45 de avioane de luptă, introduse în aviația SUA din 1978, care odată ce vor deveni operaționale, va riposta împotriva avioanelor și bombardierelor rusești.

Citește mai mult pe: Ucraina ar putea ataca teritoriul Rusiei cu avioanele F-16 după Paște

20:31

Grecia este prima țară care donează Ucrainei un sistem PATRIOT

Potrivit unui articol publicat de Financial Times, Grecia și Spania au fost supuse unor presiuni din partea UE pentru a furniza sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Ucrainei.

Cele două guverne, care dețin mai multe sisteme Patriot, plus cele de fabricație rusească S-300, au convenit că nevoile lor nu sunt la fel de mari ca cele ale Ucrainei. Pentru că nu se confruntă cu nicio amenințare iminentă, sunt dispuse să le transfere imediat, potrivit Kyiv Independent.

Citește mai multe pe: Grecia este prima țară care donează Ucrainei un sistem PATRIOT

Războiul din Ucraina a ajuns marți, 23 aprilie 2024, în ziua cu numărul 790, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

Ucraina şi Statele Unite „au început să lucreze” la un acord bilateral de securitate, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, după conversaţia telefonică avută cu Joe Biden.

Liderul de la Kiev i-a mulţumit omologului său american pentru noua tranşă de asistenţă.

Progrese în chestiunea livrării de rachete ATACMS

În mesajul său zilnic, preşedintele ucrainean a asigurat, de asemenea, că Washingtonul şi Kievul au făcut progrese în problema livrării de rachete americane ATACMS, cu rază lungă de acţiune.

În ultimele luni, Ucraina a semnat astfel de „acorduri de securitate” cu mai multe state europene, inclusiv Franţa şi Regatul Unit, care sunt în esenţă promisiuni din partea acestor ţări de a-i oferi în continuare sprijin militar şi financiar pe termen lung pentru a face faţă invaziei ruse.

În cadrul conversaţiei telefonice, Volodimir Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul neclintit al preşedintelui Biden faţă de Ucraina. El şi-a exprimat și speranţa acordării unui ajutor „rapid şi puternic, care va întări capacitatea noastră de apărare aeriană, cu rază lungă de acţiune şi artileria”.

Potrivit preşedintelui american, contribuţia de aproape 61 de miliarde de dolari votată sâmbătă de Camera Reprezentanţilor va răspunde „nevoilor urgente ale Ucrainei, pe câmpul de luptă şi în materie de apărare antiaeriană”.

Promisiunea lui Joe Biden

Preşedintele Biden a promis că va trimite „rapid ajutoare militare importante Ucrainei”, odată ce Congresul american va adopta definitiv un nou pachet de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

„Statele Unite vor furniza rapid noi ajutoare militare importante pentru a răspunde nevoilor urgente de luptă şi apărare aeriană ale Ucrainei” şi aceasta de îndată ce Senatul american va adopta, la rândul său, enormul plan de ajutor validat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Joe Biden a vorbit, de asemenea, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Casei Albe. Cei doi lideri au convenit că este „vital” să sprijine în continuare Ucraina.

Europenii au dat asigurări luni că vor continua să acorde asistenţă Kievului, dar fără să anunţe măsuri concrete, într-un moment în care ucrainenii cer în special baterii de apărare antiaeriană.