Conflictul din Ucraina a ajuns miercuri, 8 mai, în a 805-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Un atac aerian rusesc asupra Ucrainei a avariat mai multe instalații din infrastructura energetică din întreaga țară, au anunțat oficiali ucraineni.
„Un alt atac masiv asupra industriei noastre energetice”, a scris pe Telegram ministrul Energiei, German Galushchenko.
Au fost vizate instalațiile de generare și transmitere a energiei electrice din regiunile Poltava, Kirovohrad, Zaporojie, Lviv, Ivano-Frankivsk și Vinnytsia, a adăugat el.
Operatorul rețelei naționale ucrainene Ukrenergo a anunțat pe Telegram că echipamentele de la una dintre instalațiile sale din centrul Ucrainei au fost avariate, fără a oferi mai multe detalii.
În regiunea Poltava, o instalație de infrastructură energetică a fost lovită de un atac cu drone, declanșând un incendiu, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii, Filip Pronin. Potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime.
Guvernatorii regiunilor Vinnytsia și Zaporojie au anunțat că au fost avariate instalații de infrastructură civilă critică, fără a oferi detalii suplimentare.
Toate rachetele care vizau Kievul au fost distruse, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului.
Sistemele de apărare aeriană au fost angajate, de asemenea, în respingerea atacului rusesc deasupra regiunii Lviv, unde au avut loc mai multe explozii, au declarat oficiali regionali.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la Washington, că România va găsi o soluţie în privinţa cedării unui sistem Patriot de apărare antiaeriană Ucrainei.
„Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, şi în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot.
România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu, acasă, în CSAT, cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână (n.r. – Ucraina) fără apărare antiaeriană.
Eu cred că vom găsi o soluţie.
Este vorba de un singur sistem Patriot (…) da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a precizat Iohannis, într-o declaraţie acordată presei la Ambasada României de la Washington.
Şeful statului român a fost primit marţi, la Casa Albă, de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.