RĂZBOI în Ucraina, ziua 807: Zelenski îl demite pe șeful Securității Statului/Tot mai mulți ucraineni s-au săturat de război și fug din țară
Războiul din Ucraina a ajuns vineri, 10 mai, în a 807-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis pe şeful Administraţiei Securităţii Statului (echivalentul SPP-ului românesc), la două zile după ce doi dintre membrii acestei instituții au fost acuzaţi de complot în vederea asasinării preşedintelui şi a şefilor serviciilor de securitate ucrainene, relatează Reuters.
Zelenski a emis un decret prin care îl demite pe Serhii Rud. Nu a fost identificat niciun succesor.
SBU anunță dejucarea unui complot uriaș
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a transmis săptămâna aceasta că a prins doi bărbaţi, colonei din Serviciul de Protecţie şi Pază, acuzaţi că au complotat în vederea asasinării lui Zelenski şi a altor oficiali de rang înalt.
SBU a arătat că asasinatele trebuiau să fie „un cadou pentru Vladimir Putin”, care marţi, 7 mai, a depus jurământul pentru un nou mandat la Kremlin.
Potrivit Kievului, cei doi colonei ar fi fost recrutaţi de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, divulgând informaţii clasificate Moscovei. Astfel, ei fuseseră însărcinaţi să găsească pe cineva apropiat din garda prezidenţială, care să-l ia ostatic pe Zelenski şi mai târziu să-l omoare.
Nu există niciun indiciu în ce moment a fost dejucat presupusul complot. Moscova nu a emis niciun comentariu cu privire la declaraţia SBU.
De asemenea, SBU a indicat că reţeaua de agenţi ruşi plănuia să-l ucidă chiar pe șeful spionajului ucrainean, Vasili Maliuk, şi pe Kirilo Budanov, şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării (GUR).
Slovacia, „cucerită” de bărbații ucraineni
Slovacia a anunţat că numărul bărbaţilor ucraineni cu vârsta necesară pentru a servi în armată care trec ilegal graniţa aproape s-a dublat într-un an, înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi privind mobilizarea în Ucraina, relatează AFP.
Potrivit poliţiştilor de frontieră slovaci, 338 de ucraineni au fost arestaţi şi apoi eliberaţi la frontieră în primele patru luni ale anului, faţă de 166 în aceeaşi perioadă a anului 2023.
„În prima săptămână a lunii mai am arestat 45 de bărbaţi”, a declarat Agnesa Kopernicka, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei de frontieră slovace. În aceeaşi perioadă anul trecut, „numărul lor era de 4”, a adăugat ea.
Bărbații, luați pe front cu forța
O nouă lege care va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni în Ucraina va face mai dificilă evitarea mobilizării.
De la invazia Rusiei în Ucraina, bărbaţii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani nu au dreptul să părăsească ţara, însă mulți încearcă să plece în străinătate în mod ilegal.
Kopernicka a afirmat că ucrainenii care trec graniţa sunt plasaţi mai întâi în arest preventiv, înainte de a obţine un permis de şedere în Slovacia şi de a fi eliberaţi.
„De la începutul războiului, nu a existat nicio readmisie a imigranţilor din Slovacia în Ucraina”, a spus ea, precizând că, în martie, chiar un membru al patrulei de frontieră ucrainene, neînarmat şi îmbrăcat în civil, a trecut şi el graniţa.
De la începutul războiului, un total de 1484 de ucraineni au fost arestaţi la graniţă, potrivit poliţiştilor slovaci.