Războiul din Ucraina a ajuns sâmbătă, 11 mai, în a 808-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Statele Unite lucrează non-stop pentru a furniza Ucrainei tot ceea ce are nevoie ca să se apere, pe măsură ce ofensiva Rusiei s-a intensificat, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby.
Este posibil ca Rusia să facă progrese suplimentare în următoarele săptămâni, dar Statele Unite nu anticipează niciun succes major pe front, le-a declarat Kirby reporterilor.
„Rusia îşi va intensifica, cu siguranţă, atacurile şi va angaja mai mulţi soldaţi în nord-est în următoarele săptămâni. Va încerca să creeze o zonă-tampon de-a lungul graniţei”, a transmis Kirby.
Însă, „noi nu anticipăm niciun progres major al trupelor ruse”, a continuat el, adăugând: „Avem încredere în forţele ucrainene şi lucrăm neobosit pentru a le trimite armele de care au nevoie pentru a se apăra împotriva acestor atacuri”.
Totuşi, Casa Albă a avertizat că, din câte se pare, Rusia pregăteşte un asalt mai amplu asupra Harkovului.
Și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a informat despre „lupte intense pe întreaga linie a frontului”. Declarația sa a fost dată la câteva ore după ce Rusia a lansat vineri, 10 mai, o ofensivă terestră de anvergură în nord-estul Ucrainei.
„Există lupte intense pe toată linia frontului. Am discutat despre acţiuni defensive şi căi de a ne consolida poziţiile în regiunea Harkov”, a declarat Zelenski într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.
Scopul exerciţiilor nucleare planificate de Rusia este de a pregăti răspunsul la orice fel de atacuri asupra teritoriului rus cu armele trimise în Ucraina de Occident, a declarat vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev.
Medvedev, fost preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, a avertizat Vestul că Rusia ar putea ataca nu numai Ucraina, ca răspuns la astfel de lovituri.
„În anumite circumstanţe, răspunsul la astfel de atacuri va fi îndreptat nu numai spre Kiev. Şi nu doar cu explozibili convenţionali, dar şi cu un tip special de arme” – Dmitri Medvedev
Rusia a anunţat că va desfăşura arme nucleare tactice ca parte a unui exerciţiu militar, drept răspuns la ceea ce Moscova a calificat drept ameninţări din partea Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite.
Medvedev s-a referit la recentele comentarii ale ministrului de Externe britanic, David Cameron, care a spus clar că Ucrainei i se permite să folosească arme furnizate de Marea Britanie împotriva ţintelor din interiorul Rusiei.