RĂZBOI în Ucraina, ziua 809. Germania, anunț de impact pentru refugiații ucraineni/Polonia construiește fortificații

Publicat: 12 05. 2024, 08:45
Germania, anunț de impact pentru refugiații ucraineni / Sursa Foto: Mediafax Foto

Războiul din Ucraina a ajuns duminică, 12 mai, în a 809-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că ucrainenii cu permis de şedere şi loc de muncă în Germania pot rămâne în ţară.

Kievul îi „vânează” pe bărbații apți de a fi mobilizați pe front

Anunțul vine într-un context în care Ucraina încearcă să recruteze cetăţeni care locuiesc în străinătate pentru a fi trimiși pe front în războiul împotriva Rusiei.

Astfel, în aprilie, autoritățile de la Kiev au aprobat măsuri care le interzic temporar bărbaţilor cu vârsta necesară pentru a fi mobilizaţi să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult reglementările prin care urmăresc să rezolve deficitul de trupe.

„Situaţia legală este de aşa natură încât rezidenţa aici nu este pusă în discuţie de acest lucru. A fi pe piaţa muncii duce la asigurarea rezidenţei”, a spus Olaf Scholz, adăugând că Germania doreşte să încurajeze ucrainenii din ţară să muncească.

Polonia ridică fortificații la frontiera de est

Polonia va începe să lucreze la consolidarea întregii frontiere estice, a declarat premierul Donald Tusk. Legat de costuri, Tusk a spus că, „atunci când este vorba de securitatea Poloniei, nu vor exista limite”. Premierul Donald Tusk a declarat că țara sa începe să lucreze la consolidarea întregii frontiere estice, în timp ce Varșovia se confruntă cu ceea ce el a numit un „război hibrid” legat de migrația ilegală din Belarus.

Tusk nu a oferit detalii despre acțiunile planificate și nici despre eventualele fonduri care vor fi alocate, dar a declarat că atunci când este vorba de securitatea Poloniei nu vor exista limite.

„Granița dintre Polonia și Belarus este un loc unic din cauza presiunii migrației ilegale. De fapt, avem de-a face cu un război hibrid care progresează. Vreau să nu existe niciun dubiu aici – o țară cu intenții din ce în ce mai agresive față de Polonia, cum ar fi Belarus, îndeamnă la această practică la granița poloneză”, a declarat șeful Executivului polonez, citat de Reuters.

Poliția de frontieră poloneză spune că în prezent există o medie de 300 de încercări de trecere ilegală pe zi a frontierei din Belarus.

Relațiile dintre cele două state vecine au fost tensionate și mai mult de războiul din Ucraina.

Guvernul anterior a construit un gard la granița dintre Polonia și Belarus, lung de peste 180 km și înalt de 5,5 metri, pentru a se proteja împotriva migrației ilegale. Acesta este completat de un sistem de camere și senzori care monitorizează frontiera.

Tusk a declarat că noile fortificații vor fi „de-a lungul întregii frontiere estice, pe lângă Ucraina și Rusia”, dar nu a oferit detalii.