Prima pagină » Război în Ucraina » RĂZBOI în Ucraina, ziua 813. Câte delegații au confirmat prezența la conferința de pace din Elveția

RĂZBOI în Ucraina, ziua 813. Câte delegații au confirmat prezența la conferința de pace din Elveția

RĂZBOI în Ucraina, ziua 813. Câte delegații au confirmat prezența la conferința de pace din Elveția

Războiul din Ucraina a ajuns joi, 16 mai, în a 813-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Elveţia a primit până în prezent peste 50 de confirmări din partea celor mai mult de 160 de delegaţii pe care le-a invitat să participe la jumătatea lunii iunie la o conferinţă asupra păcii în Ucraina, a anunţat preşedintele țării, Viola Amherd.

Vorbind la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, ea a spus că guvernul helvet încearcă să aducă o participare cât mai largă la respectiva reuniune.

China nu a confirmat participarea

Deocamdată, China nu a confirmat participarea.

State din America de Sud, Africa şi Orientul Mijlociu se numără printre cele care au confirmat că vor lua parte la conferinţă, iar aproximativ jumătate dintre ţările ce au confirmat participarea sunt state europene, potrivit Violei Amherd, care a adăugat că ar mai putea surveni până în ultima clipă schimbări în lista participanţilor.

Rusia nu a fost invitată la conferinţă şi a transmis că, astfel, Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră după ce s-a alăturat sancţiunilor occidentale contra Moscovei.

În plus, Kremlinul insistă că, fără participarea sa, o asemenea conferinţă nu are sens şi va fi organizată în zadar.

Ce își propune conferința din Elveția

Conferinţa din Elveţia va fi organizată la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi va avea ca bază „formula de pace” propusă de acesta, care cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti.

Rusia consideră aceste puncte ca fiind, de fapt, o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Ucraina încearcă în prezent să atragă sprijin internaţional pentru poziţia sa. Potrivit anunţului guvernului elveţian, această „conferință la nivel înalt asupra păcii în Ucraina” va fi o platformă de dialog pentru identificarea posibilelor căi de a ajunge la o pace globală, justă şi durabilă în Ucraina, conform principiilor fundamentale ale ONU şi ale dreptului internaţional.

Un obiectiv al reuniunii va fi „crearea unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și