RĂZBOI în Ucraina, ziua 827. Blocați în Harkov, rușii înaintează în Donbas/Cehia bagă NATO în conflict

RĂZBOI în Ucraina, ziua 827. Blocați în Harkov, rușii înaintează în Donbas/Cehia bagă NATO în conflict
RĂZBOIUL din UCRAINA, ziua 860. Alte două localități, capturate de ruși
Publicat: 30/05/2024, 07:51

Războiul din Ucraina a intrat joi, 30 mai, în a 827-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Armata ucraineană a reuşit să limiteze înaintarea trupelor ruse pe noul sector de front deschis în regiunea nord-estică Harkov, însă armata lui Putin face progrese în Donbas și înaintează, astfel, în Doneţk, unde ameninţă oraşul Pokrovsk.

Forţele ruse din Harkov au trecut la „apărare activă” în zona din proximitatea capitalei regionale omonime, în apropierea satului Lipţi, după ce au pierdut pozițiile din orașul Vovceansk, unde mai au loc doar sporadice lupte de stradă, scrie analistul militar ucrainean Kostiantin Maşoveţ pentru grupul „Rezistenţa Informativă”.

„Situaţia în oblastul Harkov este stabilă. Ruşii nu pot trece de poziţiile noastre”, a declarat și Oles Maliarevici, sub-comandant al batalionului de drone de asalt „Ahile”. Potrivit acestuia, există concentrări de trupe ruse de cealaltă parte a graniţei, dar artileria ucraineană nu are o rază de acţiune suficientă pentru a le lovi, iar dronele ucrainene sunt doborâte de antiaeriana rusă.

„Inamicul nu a renunţat la planurile sale. Până acum ne-a testat apărarea. Ne-au costat multe eforturi să-l oprim”, afirmă și sub-comandantul Brigăzii a 3-a de Asalt ucrainene, Maksim Jorin.

Rușii înaintează la est de Donețk

În schimb, în provincia Doneţk, din Est, zona dintre oraşul Pokrovsk, aflat sub control ucrainean, şi oraşul Avdiivka, ocupat de ruși, continuă să fie sectorul de front unde se dau luptele cele mai intense. Armata ucraineană admite înaintări ale trupelor ruse acolo, vorbind despre „un succes parţial” al acestora.

Şi canalul de Telegram „DeepState”, apropiat armatei ucrainene, scrie despre înaintări limitate ale trupelor ruse în acea zonă din Doneţk, precum şi în apropierea oraşului Ceasov Iar.

Localităţile Pokrovsk şi Toreţk sunt probabil următoarele obiective ale Rusiei, dar bariere naturale formate din canale şi râuri le-ar putea îngreuna înaintarea.

Potrivit unui expert militar ucrainean, Oleksandr Kovalenko, trupele ucrainene trebuie să contracareze ameninţarea crescândă reprezentată de bombele aeriene ghidate şi de micile drone explozive, trupele ruse lansând zilnic circa 250 de astfel de drone, faţă de aproximativ 150 la începutul anului, iar numărul bombelor glisante cu mare putere distructivă, lansate de bombardierele ruseşti Sukhoi-34, a ajuns la peste 3.500, în perioada scursă din iunie anul trecut.

Cehia anunță „izolarea Rusiei”

NATO trebuie să trimită un semnal că va limita „imperialismul rusesc” și orice mișcare de ajutorare a Ucrainei o va ajuta să facă acest lucru, a declarat miercuri ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, în timp ce alianța militară se reunește pentru a discuta despre sprijinul acordat Kievului.

La începutul acestei luni, președintele Volodmir Zelenski a îndemnat aliații să intensifice ajutorul și implicarea în război.

Miniștrii de Externe ai celor 32 de membri NATO se vor reuni joi și vineri în capitala cehă Praga pentru a pune la punct acorduri pentru mai târziu, când liderii NATO se vor reuni la Washington, în iulie, concentrându-se pe plasarea sprijinului pentru Ucraina pe o bază mai stabilă pe termen lung.

„NATO este o alianță defensivă. Nu vrem să schimbăm nimic în această privință. Pe de altă parte, dacă vrem să apărăm Europa, suntem destul de deschiși în a recunoaște ceea ce amenință apărarea europeană. Acesta este, în ochii mei, imperialismul rusesc. Fac apel la alte state să aibă o strategie comună pentru a ține Rusia în frâu și, cu siguranță, fiecare pas care va ajuta Ucraina, va ajuta, de asemenea, la acest obiectiv”, a declarat Lipavsky într-un interviu acordat Reuters.

Alianța își propune să preia de la Washington coordonarea ajutorului militar occidental și a instruirii pentru Kiev, în încercarea de a proteja fluxul continuu de arme către Ucraina împotriva oricărei interferențe din partea lui Donald Trump, în cazul în care acesta va reveni la Casa Albă anul viitor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
EXCLUSIV! Prietena lui Andrei Versace, dezvăluiri cutremurătoare după moartea lui: ”Nu și-a pus capăt zilelor!...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Oamenii de știință au descoperit, în sfârșit, cheia pentru combaterea cancerului pancreatic