Războiul din Ucraina a ajuns luni în ziua cu numărul 831, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente care se petrec în conflictul din țara vecină.
Ucraina a impus opriri de urgență în alimentarea cu energie electrică în aproape toate regiunile țării, la o zi după ce Rusia a declanșat atacuri la scară largă asupra instalațiilor energetice, atacuri în urma cărora 19 persoane au fost rănite.
Doar trei regiuni ucrainene nu înregistrează întreruperi în acest moment, informează Al Jazeera.
Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale armate au preluat controlul asupra localității Umanske din regiunea Donețk (estul Ucrainei).
Micul sat avea mai puțin de 180 de locuitori înainte ca Rusia să declanșeze războiul împotriva Ucrainei în februarie 2022 și se află la aproximativ 25 km nord-vest de Donețk, principalul oraș al regiunii și care se află sub ocupație rusă.
Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, a declarat că șase persoane au fost rănite în urma bombardamentelor ucrainene asupra regiunii, chiar peste granița cu regiunea ucraineană Harkiv. Un oficial local a fost ucis în urma acestui atac, a adăugat el.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a transmis mai multor lideri prezenți în Singapore că negocierile de pace din Elveția, programate pentru sfârșitul acestei luni, reprezintă cea mai bună modalitate de a pune capăt „acestui război crud.
Zelenski s-a declarat dezamăgit de faptul că China nu va participa la discuții. Zelenski și ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, au purtat discuții cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, timp de mai bine de o oră, în cursul zilei de duminică. De asemenea, cei doi s-au întâlnit cu președintele ales al Indoneziei, Prabowo Subianto, și cu președintele Timorului de Est, Jose Ramos-Horta.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că recenta mișcare a NATO de a-și întări apărarea în statele baltice are ca scop descurajarea Rusiei. Potrivit lui Scholz, acesta este un semnal că Alianța va „apăra fiecare centimetru pătrat de teritoriul NATO împotriva atacurilor”.
Agenția rusă de presă TASS anunță că fostul campion mondial la șah Garry Kasparov, care a fugit din țară cu un deceniu în urmă de teama persecuției, ar putea fi vizat pentru că ar fi încălcat legea „agenților străini” a Kremlinului. Moscova l-a adăugat pe Kasparov, un critic al președintelui Vladimir Putin, pe lista de indivizi care se presupune că acționează ca agenți străini, la scurt timp după invadarea Ucrainei, mai notează sursa citată.
Sursa foto: Profimedia