Războiul din Ucraina a intrat luni, 17 iunie, în a 845-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată doar de 80 din cele 93 de state participante, potrivit unei liste publicate de gazdele evenimentului.
Între ţările care nu au susţinut declaraţia se numără şase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii – Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia.
Nici Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia şi Vaticanul nu au semnat.
Conferinţa de pace pentru Ucraina, organizată la cererea Kievului şi la care Rusia nu a fost invitată, a avut loc sâmbătă şi duminică în staţiunea elveţiană Burgenstock.
Rusia şi liderii săi „nu sunt pregătiţi pentru o pace justă”, a acuzat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la finalul reuniunii din Elveția.
„Noi trebuie să ne facem treaba, să nu ne gândim la Rusia, să facem ce avem de făcut. Deocamdată, Rusia şi liderii săi nu sunt pregătiţi pentru o pace justă. E un fapt” – Volodimir Zelenski
Rusia „poate negocia pacea mâine, dacă se retrage de pe teritoriul nostru”, a adăugat liderul ucrainean, în condiţiile în care Vladimir Putin a afirmat că este gata de negocieri.
Vineri, Zelenski a descris condiţiile enunţate de preşedintele rus pentru o încetare a focului şi reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum în care nu se poate avea încredere. Într-un discurs susţinut în faţa responsabililor din Ministerul rus de Externe, Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina îşi retrage trupele din cele patru provincii ocupate de Rusia şi renunţă la aspiraţia de aderare la NATO.
Rusia nu a fost invitată la summitul privind pacea în Ucraina desfăşurat în staţiunea de lux elveţiană Burgenstock.