RĂZBOI în Ucraina, ziua 846. Zelenski nu organizează alegeri, dar comandă sondaje de opinie. Ce scor a obținut liderul de la Kiev

Publicat: 18 06. 2024, 08:40
Actualizat: 18 06. 2024, 08:41
RĂZBOI în Ucraina, ziua 846. Zelenski nu organizează alegeri, dar comandă sondaje de opinie

Războiul din Ucraina a intrat marți, 18 iunie, în a 846-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

O mare majoritate a ucrainenilor continuă să-l considere pe Volodimir Zelenski preşedintele lor legitim, în pofida prelungirii mandatului fără alegeri, decizie luată pe fondul războiului cu Rusia, relatează agenția dpa.

70%, pro-Zelenski!

Potrivit unui sondaj publicat luni de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev, 70% dintre cei 2011 de intervievaţi consideră că Zelenski trebuie să rămână în funcţie până la sfârşitul războiului. Doar 22% s-au declarat împotrivă.

Rezultatele acestei anchete contrazic afirmaţia Moscovei potrivit căreia mandatul lui Zelenski a expirat de mult timp şi că acesta nu mai este preşedintele legitim al ţării.

Mandatul lui Volodimir Zelenski s-a încheiat oficial la 20 mai 2024. Cum, însă, o cincime din teritoriul Ucrainei este ocupat de trupele ruse, organizarea de alegeri este imposibilă. Legea marţială, impusă la startul războiului, împiedică organizarea unor noi alegeri.

Potrivit sondajului, 56% dintre ucraineni s-au declarat mulţumiţi de prestaţia lui Zelenski în calitate de preşedinte, iar procentul celor nemulţumiţi de performanţele sale este 37%. Într-un sondaj realizat în septembrie anul trecut, prestaţia lui Zelenski era aprobată de 77% din ucraineni.

Un total de 58% dintre persoanele intervievate s-au pronunţat pentru absenţa compromisurilor în negocierile cu Rusia, iar 30% au votat împotrivă. În acelaşi timp, 65% dintre cei intervievaţi au fost de părere că obiectivele oricăror negocieri cu Rusia ar trebui să fie supuse unui referendum.

Putin, o nouă vizită oficială în Coreea de Nord

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat Coreea de Nord de „sprijinul de neclintit” al ţării sale în faţa unui „inamic viclean, periculos şi agresiv”, declarații făcute cu câteva ore înainte de sosirea sa la Phenian pentru o vizită excepţională, precedată de incidente la frontiera intercoreeană.

Putin urmează să efectueze marţi şi miercuri o vizită de stat în Coreea de Nord, la finalul căreia ar putea fi semnat un acord de parteneriat strategic între cele două ţări, a căror alianţă este percepută ca o ameninţare de către Occident.

„Rusia a sprijinit Coreea de Nord şi poporul său eroic în lupta lor pentru dreptul de a-şi alege propria cale de independenţă, identitate şi dezvoltare în confruntarea cu un inamic insidios, periculos şi agresiv, atât ieri, cât şi mâine, şi va continua să îi sprijine şi în viitor”, a scris Putin într-un articol publicat de ziarul oficial nord-coreean Rodong Sinmun şi de agenţia de presă KCNA.

El a mai spus că „Phenianul sprijină ferm” ofensiva militară a Rusiei în Ucraina şi i-a mulţumit pentru aceasta.

Americanii şi europenii sunt îngrijoraţi de luni de zile de apropierea accelerată dintre Moscova şi Phenian, acuzând Coreea de Nord că furnizează Rusiei muniţii pentru asaltul său asupra Ucrainei în schimbul asistenţei tehnologice, diplomatice şi alimentare.