RĂZBOI în Ucraina, ziua 847. Kievul așteaptă „decizii pozitive” la nivelul UE după „europarlamentare”/Putin a ajuns în Coreea de Nord

Publicat: 19 06. 2024, 08:01
RĂZBOI în Ucraina, ziua 847. Kievul așteaptă „decizii pozitive” la nivelul UE după „europarlamentare”

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 19 iunie, în a 847-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Ucraina are speranţa unor „decizii pozitive” din partea Uniunii Europene după recentele alegeri europarlamentare, marcate de ascensiunea extremei drepte, a transmis şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak.

„Sper, încă o dată, având în vedere poziţia societăţii europene, că opţiunile şi deciziile majore ale Consiliului European, ale Comisiei şi ale Parlamentului European vor fi pozitive pentru Ucraina”, le-a spus el jurnaliştilor în cursul unei videoconferinţe.

Recentul scrutin pentru alegerea deputaţilor europeni a fost marcat de o ascensiune a extremei drepte în mai multe ţări, printre care Franţa şi Germania, doi dintre principalii susţinători ai Ucrainei.

Alegeri legislative în Franța

În ceea ce priveşte alegerile legislative din Franţa, unde extrema dreaptă, considerată mai apropiată de Moscova, se află într-o poziţie de forţă, Andrii Iermak s-a declarat încrezător în „sprijinul societăţii franceze”.

Preşedintele Emmanuel Macron a devenit unul dintre cei mai vocali susţinători europeni ai Ucrainei.

În Germania, majoritatea deputaţilor partidului de extremă dreapta AfD, precum şi aleşii unui partid suveranist de stânga, au boicotat, pe 11 iunie, imediat după alegerile europene, discursul lui Volodimir Zelenski în plenul Bundestagului.

În vizită la Berlin cu ocazia unei conferinţe internaţionale privind reconstrucţia Ucrainei, preşedintele Zelenski s-a arătat îngrijorat de succesul electoral al formaţiunilor „cu sloganuri radicale pro-ruse”. „Este periculos pentru ţările voastre”, a spus el.

Și în Franța, în timpul vizitei lui Zelenski la Adunarea Naţională, cu câteva zile mai devreme, prezența politicienilor de extremă dreapta şi stânga radicală a fost redusă.

UE şi statele europene au mobilizat, deja, fonduri în valoare totală de 85,5 miliarde de euro pentru Ucraina, potrivit Secretariatului general francez pentru Afaceri Europene.

Putin, întâlnire cu dictatorul Kim

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit în Coreea de Nord, a anunţat Kremlinul, pentru o vizită excepţională în cadrul căreia ar putea fi semnat un acord de parteneriat strategic între Moscova şi Phenian, o alianţă pe care Occidentul o vede ca pe o ameninţare, transmite AFP.

„Vladimir Putin a aterizat în Phenian, capitala Coreei de Nord”, a anunţat preşedinţia rusă într-un mesaj pe Telegram. Vizita oficială anterioară a preşedintelui Vladimir Putin în Coreea de Nord a avut loc în 2000.

Consilierul diplomatic al preşedintele Putin, Yuri Uşakov, a declarat presei că vor fi semnate „documente importante, foarte semnificative”, el referindu-se la „posibila încheiere a unui acord de parteneriat strategic cuprinzător”.

Moscova şi Phenianul sunt aliaţi de la sfârşitul războiului coreean (1950-1953).

Americanii şi europenii sunt îngrijoraţi de luni de zile de apropierea accelerată dintre cele două state şi acuză Coreea de Nord că livrează Rusiei muniţie pentru războiul din Ucraina în schimbul furnizării de asistenţă tehnologică, diplomatică şi alimentară.

„Această vizită arată cât de dependent este acum preşedintele Putin de ţările autoritare din întreaga lume. Cei mai apropiaţi prieteni şi cei mai mari susţinători ai efortului de război al Rusiei – un război de agresiune – sunt Coreea de Nord, Iran şi China”, a comentat, la Washington, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.