RĂZBOI în Ucraina, ziua 851. Rușii au bombardat puternic Harkovul/Atacuri cu drone lângă centrala de la Zaporojie
Războiul din Ucraina a intrat duminică, 23 iunie, în a 851-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Un bombardament rusesc a ucis, sâmbătă, 22 iunie, trei persoane şi a rănit alte cel puţin 50 după ce a fost lovit un imobil în oraşul Harkov, devenit ținta principală a atacurilor armatei ruse.
Armata rusă a folosit în acest atac „patru bombe aeriene ghidate”, arme cu o putere devastatoare, a scris pe Telegram preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
2400 de bombe ghidate aruncate de ruși în iunie
Numai în luna iunie, a continuat Zelenski în mesajul său, Rusia a folosit peste 2.400 de astfel de bombe, dintre care circa 700 la Harkov.
Bombele aeriene ghidate sunt bombe de aviaţie obişnuite prevăzute cu un dispozitiv de planare şi corecţie a traiectoriei zborului. Armata rusă dispune de un stoc semnificativ de vechi astfel de bombe cu o greutate de 500 de kilograme, cărora le-au fost adăugate respectivele dispozitive.
Industria militară rusă produce, însă, şi bombe mai puternice decât acestea, cu o greutate de până la trei tone.
Aceste bombe glisante şi cu o mare putere distructivă sunt lansate de la circa 70 de kilometri de ţintă, astfel că avioanele ruseşti pot acţiona de la o distanţă relativ sigură pentru a încerca să rămână în afara razei de acţiune a bateriilor antiaeriene ucrainene, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care Kievul le cere aliaţilor săi occidentali cele mai performante sisteme de apărare antiaeriană.
În mesajul său de sâmbătă după noul bombardament rusesc de la Harkov, Zelenski le-a cerut de altfel acestor aliaţi să trimită Kievului pachetele de ajutor militar promise „fără întârziere, pentru ca acordurile convenite cu preşedinte american Joe Biden să fie îndeplinite”.
Rușii vor să cucerească Harkovul
La începutul lunii mai, Rusia a lansat o ofensivă terestră surpriză în regiunea de graniţă Harkov, iar luptele acolo sunt în continuare violente, dar trupele ucrainene susțin că au reuşit să stabilizeze frontul.
Capitala omonimă a acestei regiuni se află la circa 30 de kilometri de graniţă şi este frecvent ţinta bombardamentelor ruseşti, despre care Moscova afirmă de obicei că urmăresc lovirea unor echipamente şi infrastructuri ale armatei ucrainene.
Rusia nu a explicat deocamdată atacul de sâmbătă, în timp ce oficialii ucraineni afirmă că în acesta a fost lovit un imobil rezidenţial.
Atac cu drone la Zaporojie
Oficiali instalaţi din Rusia au declarat că atacuri ucrainene cu drone au scos din funcţiune două substaţii electrice din oraşul Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele lui Putin, şi au întrerupt curentul pentru majoritatea locuitorilor.
Atacurile au fost confirmate și de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Totuşi, responsabili ai centralei nucleare au declarat că aceasta nu a fost afectată de acţiunea militară.
Sâmbătă dimineaţa, conducerea rusă a centralei a transmis pe Telegram că „unele facilităţi de infrastructură, inclusiv departamentul de transport şi imprimeria”, au suferit întreruperi în urma atacurilor cu drone, dar măsurile de siguranţă nucleară rămân pe deplin operaţionale.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a estimat că atacurile ilustrează dispreţul preşedintelui Volodimir Zelenski faţă de siguranţa nucleară şi a promis că Rusia va lua măsuri pentru a opri astfel de acţiuni.