Prima pagină » Război în Ucraina » RĂZBOI în Ucraina, ziua 852. Întreruperi de curent după bombardamentele rușilor/Stupoare la Moscova: cum a ajutat Serbia Kievul!

RĂZBOI în Ucraina, ziua 852. Întreruperi de curent după bombardamentele rușilor/Stupoare la Moscova: cum a ajutat Serbia Kievul!

RĂZBOI în Ucraina, ziua 852. Întreruperi de curent după bombardamentele rușilor/Stupoare la Moscova: cum a ajutat Serbia Kievul!

Războiul din Ucraina a intrat luni, 24 iunie, în a 852-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Ucraina prevede întreruperi parţiale de curent electric pe tot parcursul zilei de luni, 24 iunie, în întreaga ţară, a anunţat operatorul Ukrenergo, explicând că reţeaua cunoaşte grave dificultăţi după „atacurile ruseşti masive”.

„Pe 24 iunie, toate companiile regionale de distribuţie de electricitate vor pune în aplicare întreruperi de curent prevăzute pe tot parcursul zilei”, a indicat Ukrenergo pe Telegram.

Până acum, astfel de restricţii se aplicau în general pe intervale de timp mai reduse, la vârfurile de consum.

Ukrenergo a explicat că noile măsuri sunt necesare întrucât consumul de electricitate „creşte la începutul săptămânii şi reţeaua este fragilizată de atacurile ruseşti masive”.

În ultimele zile, infrastructurile ucrainene au fost ţintele unor noi lovituri.

Potrivit Ministerului ucrainean al Energiei, în ultimele trei luni centralele electrice au fost vizate de opt atacuri de amploare. Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia a distrus jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei.

Serbia, ajutor neașteptat dat Ucrainei

Serbia a vândut unor state occidentale, pentru sute de milioane de euro, muniţii care au servit, foarte probabil, Ucrainei să lupte contra Rusiei, a recunoscut preşedintele Aleksandar Vucic într-un interviu pentru cotidianul Financial Times.

Publicaţia a scris că exporturile de muniţii sârbe găsite în Ucraina, exporturi realizate prin terţi, sunt estimate la 800 de milioane de euro, cifră despre care preşedintele Vucic a recunoscut că este în mare parte exactă.

„Acest lucru face parte din relansarea noastră economică şi este important pentru noi. Da, exportăm muniţii!”, a spus Vucic în interviu. „Noi nu putem să exportăm în Ucraina sau în Rusia, dar am avut numeroase contacte cu americani, spanioli, cehi etc. Ce anume fac ei în cele din urmă, îi priveşte”, a adăugat preşedintele sârb.

Pe 13 mai, cu ocazia unei vizite la Belgrad a ministrului de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, prim-ministrul sârb Milos Vucevic reafirmase ataşamentul Belgradului faţă de „integritatea teritorială a Ucrainei”.

Serbia este una din cele două singure ţări din Europa, alături de Belarus, care nu s-a alăturat sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană, la care vrea să adere.

În acelaşi timp însă, Belgradul a condamnat la ONU invazia rusă în Ucraina.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și