Prima pagină » Război în Ucraina » RĂZBOI în Ucraina, ziua 915. Kievul acuză Belarus că adună trupe la graniță

RĂZBOI în Ucraina, ziua 915. Kievul acuză Belarus că adună trupe la graniță

RĂZBOI în Ucraina, ziua 915. Kievul acuză Belarus că adună trupe la graniță

Războiul din Ucraina a intrat luni, 26 august, în a 915-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Ucraina și-a acuzat vecinul Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, că „masează” trupe la graniţa lor comună.

Totodată, Kievul a avertizat Minskul împotriva unor posibile „acte neprietenoase”.

„Îi avertizăm pe oficialii belaruși”

Ministerul ucrainean de Externe a transmis că a observat că Belarus „masează un număr semnificativ de soldaţi în regiunea Gomel, în apropiere de graniţa de nord a Ucrainei, sub pretextul unor manevre”.

„Îi avertizăm pe oficialii belaruşi să nu facă o greşeală tragică sub presiunea Moscovei şi îndemnăm forţele armate ale Belarusului să înceteze actele lor neprietenoase şi să retragă trupele de la graniţa cu Ucraina la o distanţă mai mare decât distanţa de tragere a sistemelor Belarusului”, a adăugat diplomaţia ucraineană într-un comunicat.

Kievul a susţinut că a înregistrat prezenţa unor luptători din miliţia Wagner, dintre care unii sunt găzduiţi de Belarus după eşecul rebeliunii liderului lor de anul trecut.

Ucraina a avertizat că exerciţiile militare din zona de frontieră reprezintă o ameninţare la adresa „securităţii globale” din cauza apropierii centralei nucleare de la Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume.

„Subliniem că Ucraina nu a întreprins niciodată şi nu va întreprinde niciodată acţiuni neprietenoase împotriva poporului belarus”, a adăugat Ministerul de Externe de la Kiev.

Această declaraţie survine în timp ce Ucraina şi-a mobilizat mii de trupe începând cu 6 august pentru a ataca regiunea de frontieră rusă Kursk, cucerind câteva sute de kilometri pătraţi, iar Rusia îşi continuă înaintarea în estul Ucrainei.

Statul Belarus, dependent politic şi economic de Rusia, este condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko din 1994. În 2022, el a permis trupelor ruse să fie staţionate în Belarus în timpul a ceea ce Moscova şi Minsk au numit „exerciţii comune”, înainte de invazia din Ucraina, în februarie.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și