RĂZBOI în Ucraina, ziua 920. Șase morți în bombardamenele asupra orașului Harkov/UE, anunț despre instruirea soldaților ucraineni

Publicat: 31 08. 2024, 08:45
RĂZBOI în Ucraina, ziua 978. Rușii lovesc puternic în Harkov / Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă, 31 august, în a 920-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Cel puţin şase persoane, între care o adolescentă, au fost ucise în atacuri aeriene ale Rusiei asupra Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, au anunţat autorităţile locale.

Harkov, care avea 1,4 milioane de locuitori înainte de război, se află la aproximativ 40 de kilometri de graniţa cu Rusia şi este bombardat frecvent de când a început conflictul, în februarie 2022.

„Din păcate, bilanţul morţilor a crescut la şase”, a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii, Oleg Synegubov.

Potrivit ministrului de Interne, Igor Klymenko, printre cei ucişi se află o fată de 14 ani. Atacul s-a soldat, de asemenea, cu cel puţin 59 de răniţi, între care nouă copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani, a precizat ministrul.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că „această lovitură nu ar fi putut avea loc” dacă Occidentul ar fi autorizat ţara sa să vizeze în profunzime Rusia cu rachetele cu rază lungă de acţiune care i-au fost livrate.

Majoritatea ţărilor occidentale au refuzat până acum să facă acest lucru, temându-se de o escaladare cu Moscova.

UE nu trimite instructori militari în Ucraina

Uniunea Europeană a respins cererea Kievului ca UE să instruiască soldaţi ucraineni în interiorul ţării devastate de război, dar îi va instrui cât mai aproape de teritoriul ucrainean, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

El a anunţat că UE va forma în jur de 75.000 de soldaţi ucraineni până la finele anului, cu 15.000 în plus faţă de obiectivul precedent, însă în afara teritoriului ucrainean.

„În cele din urmă, am decis că instruirea va fi făcută cât mai aproape posibil de Ucraina, dar nu pe teritoriul ucrainean”, a spus Borrell. Această formare „trebuie să fie mai scurtă şi adaptată nevoilor Ucrainei, scop în care o mică celulă de coordonare ar putea fi înfiinţată la Kiev”, a adăugat el.

Nu există încă un acord formal deocamdată asupra acestui punct, mai multe state membre fiind reticente faţă de orice prezenţă militară a UE în Ucraina, chiar dacă este vorba de simpli instructori, a subliniat o sursă diplomatică, potrivit AFP.