RĂZBOI în Ucraina, ziua 934. Biden și Starmer, întrevedere la Casa Albă, pe fondul celor mai recente amenințări făcute de Putin

Publicat: 14 09. 2024, 07:45
Actualizat: 14 09. 2024, 08:04

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă, 14 septembrie, în a 934-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer şi-au exprimat, în cadrul unei întrevederi, îngrijorarea cu privire la furnizarea de arme letale Rusiei de către Iran şi Coreea de Nord, pe fondul războiului în curs din Ucraina, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Afirmații „incredibil de periculoase” făcute de Putin

Şeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, a avut, vineri, 13 septembrie, o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în timpul unei vizite întreprinse la Phenian, au anunţat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

Vizita a avut loc într-o conjunctură critică în războiul din Ucraina, conflict pentru a cărui susţinere Phenianul ar fi livrat muniţii şi rachete balistice Rusiei, potrivit Washingtonului.

SUA şi aliaţii săi au analizat dacă să permită Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi în profunzimea teritoriului rus.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis că, dacă acest lucru se va întâmpla, Occidentul ar intra într-un război direct împotriva Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a criticat vineri afirmaţiile „incredibil de periculoase” ale preşedintelui Vladimir Putin cu privire la un posibil război între ţara sa şi ţările NATO.

Ce au decis SUA

Pe de altă parte, se pare că Statele Unite nu au în vedere să anunţe o nouă politică legată de Ucraina şi de folosirea de către aceasta a rachetelor occidentale în atacuri asupra unor ţinte din Rusia, după cum a transmis purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

În același timp, ambasadorul Rusiei la ONU a avertizat ţările occidentale să nu autorizeze astfel de acţiuni despre care a spus că ar angaja NATO într-un război direct contra unei puteri nucleare.

„Nu există nicio schimbare în poziţia noastră asupra furnizării către Ucraina a unor capabilităţi de lovire cu rază lungă de acţiune pentru a le utiliza în interiorul Rusiei”, a afirmat în faţa presei purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

Declaraţia acestuia a venit chiar înaintea întâlnirii pe care au avut-o vineri la Casa Albă preşedintele Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer, la finalul căreia era aşteptată o decizie care să dea curs solicitărilor lui Volodimir Zelenski de a fi ridicate restricţiile asupra folosirii de către Ucraina a rachetelor occidentale cu rază lungă de acţiune pentru lovituri asupra unor ţinte în interiorul Rusiei.

„Nu mă aştept la niciun anunţ major în această chestiune”, după întrevederea Biden-Starmer, a indicat John Kirby.

Avertismentul Rusiei: „NATO va fi parte directă”

De asemenea, vorbind înaintea acestei întâlniri, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a amintit în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU avertismentul transmis de Putin.

„Dacă decizia de a ridica restricţiile este într-adevăr luată, aceasta va însemna că din acel moment statele NATO vor desfăşura un război direct împotriva Rusiei. În acest caz, noi vom trebui, cum bine înţelegeţi, să luăm deciziile adecvate cu toate consecinţele pe care agresorii occidentali vor trebui să le suporte.

Faptul că NATO va fi o parte directă în ostilităţi împotriva unei puteri nucleare, cred că trebuie să nu uitaţi asta şi să vă gândiţi la consecinţe”, a încheiat diplomatul rus.

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat că o decizie favorabilă solicitării Kievului de a lovi teritoriul rus cu rachete occidentale ar însemna implicarea directă a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina.