RĂZBOI în Ucraina, ziua 945. Zelenski îndeamnă Consiliul de Securitate al ONU să forţeze Rusia să facă pace

Publicat: 25 09. 2024, 08:04
Zelenski îndeamnă Consiliul de Securitate al ONU să forţeze Rusia să facă pace / Sursa FOTO: Profimedia

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 25 septembrie, în a 945-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să forţeze Rusia să facă pace cu Kievul, denunţând în acelaşi timp Iranul şi Coreea de Nord drept „complici” ai războiului din ţara sa.

„Rusia, constrânsă să facă pace”

„Rusia nu poate decât să fie constrânsă la pace şi este exact ceea ce trebuie făcut: «Rusia să fie constrânsă să facă pace»”, a afirmat Zelenski în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate consacrate Ucrainei pe marginea unei reuniuni la înalt nivel a Adunării Generale a ONU la New York.

Preşedintele ucrainean, care se află de duminică seară în SUA, urmează să-i prezinte omului său american Joe Biden şi Congresului, la Washington, detaliile unui „plan al victoriei” care vizează să pună capăt invaziei ruse a ţării sale.

Zelenski a arătat cu degetul Iranul şi Coreea de Nord, acuzate că ajută maşina de război rusă în Ucraina.

„Rusia nu are niciun motiv legitim – absolut niciunul – să facă din Iran şi din Coreea de Nord complicii de facto ai războiului său criminal în Europa, cu armelor lor care ne ucid, care ucid ucraineni”, a spus şeful statului.

Cel puţin trei persoane au fost ucise marţi şi peste 30 rănite într-un nou atac rus asupra orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, vizat cu regularitate de lovituri aeriene.

SUA denunță Coreea de Nord și Iranul

În timpul sesiunii Consiliului de Securitate, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a somat comunitatea internaţională să acţioneze pentru a denunţa ajutorul militar al Teheranului şi Phenianului pentru Moscova.

„Susţinerea Teheranului şi a Phenianului îl ajută pe preşedintele rus Vladimir Putin să producă masacru, suferinţă şi să aducă la ruină bărbaţi, femei şi copii ucraineni nevinovaţi”, a afirmat Blinken.

Omologul său chinez Wang Yi a dat la rândul său asigurări că Beijingul nu este parte a conflictului şi că, dimpotrivă, este favorabilă păcii.

„China nu este la originea crizei ucrainene şi nici nu participă la ea. China este mereu de partea păcii, a spus el, respingând acuzaţiile americane potrivit cărora China susţine Moscova.

65% din PIB-ul Ucrainei, pentru Apărare

Ucraina intenţionează să aloce peste 60% din bugetul său pentru 2025 pentru apărare şi securitate, potrivit proiectului de lege prezentat de guvern.

Economia ucraineană s-a orientat, din 2022 încoace, spre producţia militară pentru a rezista atacurilor ruseşti, însă este afectată şi de lipsa a milioane de persoane care au fugit de război în străinătate, în plus faţă de amploarea distrugerilor.

„Resursele totale destinate securităţii şi apărării naţionale în 2025 se vor ridica la 2.223 de miliarde de grivne (n.r. – 48,3 miliarde de euro)”, a anunțat Ministerul de Finanţe într-un comunicat.

Această sumă reprezintă în jur de 26% din produsul intern brut, potrivit ministerului ucrainean, şi o uşoară creştere de 2% faţă de bugetul revizuit pentru 2024. În total, 61% din bugetul Ucrainei va fi alocat anul viitor pentru apărare şi securitate, potrivit unui calcul realizat de AFP pe baza proiectului de lege al guvernului.

Pentru a-şi finaliza bugetul, guvernul ucrainean a declarat că intenţionează să-şi dubleze veniturile din impozitul pe venitul persoanelor fizice.

Ucraina a declarat totodată va avea nevoie de 34,5 miliarde de euro finanţare externă anul viitor de la aliaţii săi occidentali şi organizaţiile internaţionale pentru ca economia să poată funcţiona.

CITEȘTE ȘI:

Ofensiva ucraineană în KURSK s-ar putea sfârși dureros pentru trupele Kievului. Armata rusă pregătește încercuirea inamicului