RĂZBOI în Ucraina, ziua 952. Xi Jinping: „China, pregătită să i se alăture Rusiei”

Publicat: 02 10. 2024, 07:01
Actualizat: 03 10. 2024, 06:46
Xi Jinping: „China, pregătită să i se alăture Rusiei” / Sursa FOTO: wikimedia.org

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 2 octombrie, în a 952-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, în schimbul de felicitări cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a stabilirii relaţiilor diplomatice bilaterale, că este pregătit să dezvolte cooperarea dintre Moscova şi Beijing, potrivit agenţiei Xinhua.

Xi a subliniat că China este „pregătită să i se alăture Rusiei pentru a dezvolta constant cooperarea pragmatică mondială dintre ţările noastre”, a scris Xinhua.

Beijingul, acuzat că sprijnă Moscova

China se prezintă drept neutră în conflictul din Ucraina şi asigură că nu va livra arme niciunei părţi. Dar, americanii şi europenii o acuză în mod regulat că oferă Rusiei, vizată de importante sancţiuni occidentale, un sprijin economic crucial pentru efortul său de război.

În 2023, comerţul dintre China şi Rusia a atins un nivel record.

La rândul lor, Moscova şi Beijingul susţin că se opun „hegemoniei occidentale”, în special la ceea ce consideră a fi dominaţia americană asupra afacerilor globale.

Liderul chinez urmează să participe în octombrie la summitul BRICS, la Kazan, în vestul Rusiei, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele rus.

Cu patru membri (Brazilia, China, India şi Rusia) la crearea sa, în 2009, blocului BRICS i s-a alăturat Africa de Sud, în 2010, şi s-a extins în acest an pentru a include mai multe ţări emergente, printre care Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Iran.

Rusia a doborât recordul de drone „aruncate” asupra Ucrainei

Rusia a lansat în luna septembrie, împotriva Ucrainei, 1339 de drone kamikaze iraniene Shahed, însă majoritatea au fost doborâte ori s-au prăbuşit departe de ţintă după ce au fost deviate cu ajutorul sistemelor de război electronic ale armatei ucrainene, scrie publicaţia ucraineană ArmyInform, citată de agenţia EFE.

Precedentul record de folosire a dronelor Shahed de către armata rusă a fost în august, când au fost lansate asupra unor ţinte în Ucraina aproape 800 de drone de acest tip, iar recordul anterior datează din 2023, cu 512 drone lansate.

Armata rusă foloseşte două versiuni de drone Shahed, respectiv Shahed-136 şi modelul mai mic Shahed-131. La începutul războiului, Rusia a cumpărat astfel de drone în mari cantităţi din Iran, achiziţii completate mai târziu cu drone de acelaşi tip fabricate de industria militară rusă sub numele de Geran-2 şi Geran-1.

Potrivit redactorului-şef al publicaţiei ucrainene specializate în chestiuni militare Defense Express, Rusia a produs la o fabrică din Tatarstan circa 6.000 de astfel de drone.

Se spune că, pentru a economisi preţioasele rachete antiaeriene, armata ucraineană a recurs inclusiv la patrule mobile care au misiunea de a trage asupra acestor drone.

Când Rusia le lansează simultan cu rachetele, misiunea dronelor Shahed este de a copleşi sistemele antiaeriene ucrainene pentru ca acestea să nu poată răspunde tuturor proiectilelor.