Prima pagină » Război în Ucraina » RĂZBOI în Ucraina, ziua 962. Germania, încă 1,4 miliarde de euro în ajutor militar pentru Kiev/Rusia a lansat un puternic contraatac în Kursk

RĂZBOI în Ucraina, ziua 962. Germania, încă 1,4 miliarde de euro în ajutor militar pentru Kiev/Rusia a lansat un puternic contraatac în Kursk

RĂZBOI în Ucraina, ziua 962. Germania, încă 1,4 miliarde de euro în ajutor militar pentru Kiev/Rusia a lansat un puternic contraatac în Kursk

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă, 12 octombrie, în a 962-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 1,4 miliarde de euro, pentru Ucraina până la sfârşitul anului 2024. În timpul întrevederii sale cu Volodimir Zelenski, la Berlin, Scholz i-a spus omologului său că acesta este un semnal adresat Rusiei referitor la faptul că Occidentul nu va înceta să sprijine Kievul.

Noul pachet de ajutor va fi acordat împreună cu ţările partenere Belgia, Danemarca şi Norvegia, şi include mai multă apărare aeriană, tancuri, drone de luptă şi artilerie.

„Este un mesaj clar pentru Vladimir Putin – să nu creadă că timpul joacă în favoarea lui. Nu vom renunţa la sprijinul nostru pentru Ucraina” – Olaf Scholz

Zelenski, turneu în Europa de Vest

Volodimir Zelenski s-a întâlnit săptămâna aceasta cu aliaţi din Europa de Vest pentru a prezenta un „plan de victorie” care să pună capăt războiului. Printre altele, el le-a cerut statelor vizitate să îşi dea acordul pentru ca Kievul să folosească arme cu rază lungă de acţiune care pot lovi mai adânc pe teritoriul Rusiei.

Detaliile planului său nu au fost făcute publice. Un oficial american a afirmat anterior că este vorba despre o cerere reformulată pentru mai multe arme şi o ridicare a restricţiilor privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune.

Zelenski a declarat vineri la Berlin că doreşte ca războiul să se încheie în 2025 şi, prin urmare, a cerut Germaniei să nu-şi reducă ajutorul pentru Kiev aşa cum fusese planificat.

„Ucraina doreşte un sfârşit corect şi rapid al acestui război. Aş dori să văd că se întâmplă asta nu mai târziu de anul viitor, 2025. Este foarte important pentru noi ca ajutorul să nu se reducă anul viitor” – Volodimir Zelenski

Zelenski avea prevăzută iniţial participarea, la baza militară americană Ramstein, din Germania, la o reuniune la vârf a aliaţilor Ucrainei, dar întâlnirea a fost amânată pentru o dată ulterioară după ce preşedintele american Joe Biden a renunţat la vizita în Europa din cauza uraganului Milton.

Rușii, contraatac puternic în Kursk

Armata rusă a lansat o contraofensivă puternică în zone din provincia Kursk ocupate de ucraineni la începutul lunii august, afirmă surse concordante din ambele tabere, citate de agenţia EFE.

Potrivit canalului neoficial al grupării de trupe ruse „Sever” (Nord), preluat de portalurile Mediazona şi Meduza, trupele ruse au reuşit să treacă de liniile defensive ucrainene şi au recuperat controlul asupra a cinci localităţi în Liubímovka, unde ar fi încercuit două batalioane ucrainene.

Şi canalul de Telegram „Rybar” a confirmat acţiuni ofensive ruseşti pe mai multe sectoare ale frontului în Kursk.

Platforma de analiză a evoluţiei războiului „DeepState”, apropiată armatei ucrainene, a admis situaţia dificilă a acesteia în Kursk, afirmând că trupele ucrainene au avut acolo „o zi teribilă”. „Situaţia cea mai rea este observată în jurul Liubímovka”.

Armata ucraineană, aflată în dificultate pe acest front, a lansat pe 6 august un atac de amploare în regiunea rusă de graniţă Kursk, unde a înaintat zeci de kilometri şi a ocupat circa o sută de sate, profitând de prezenţa slabă în această regiune a armatei ruse, care avea desfăşuraţi acolo în special tineri recruţi, sute dintre aceştia fiind uşor luaţi prizonieri de trupele ucrainene.

Kievul a sperat prin această ofensivă să forţeze Rusia să mute în Kursk suficient de multe trupe de pe frontul din regiunea ucraineană Doneţk pentru a opri înaintarea armatei ruse pe acest front. Dar această strategie a eşuat, întrucât trupele ruse continuă să avanseze pe frontul din estul Ucrainei cu o viteză nemaivăzută.

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și