Războiul din Ucraina a intrat duminică, 13 octombrie, în a 963-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Rusia a lansat atacuri de amploare în sudul și estul Ucrainei, omorând trei civili și rănind alți 14, în ultimele 24 de ore, conform oficialilor ucraineni, informează The Kyiv Independent.
Forțele ruse au atacat regiuni de sud și est ale Ucrainei, provocând moartea a cel puțin trei civili și rănirea a 14 persoane în ultimele 24 de ore, au raportat oficialii ucraineni sâmbătăt.
În regiunea Donețk, trupele ruse au atacat satul Bohoiavlenka, lângă orașul Vuhledar, recent ocupat, omorând doi civili, conform administrației militare regionale. De asemenea, au lovit satul Ivanopillia, aproape de luptele intense din jurul orașului Chasiv Yar, unde un civil a fost ucis și opt persoane au fost rănite.
În regiunea Zaporojie, au fost lansat 425 de atacuri asupra a 11 localități, potrivit șefului administrației militare regionale, Ivan Fedorov. Atacurile nocturne din orașul Zaporojie au lovit clădiri rezidențiale și afaceri, rănind trei persoane.
În regiunea Herson, bombardamentele au rănit trei persoane și au avariat locuințe, conform șefului administrației militare din orașul Herson, Roman Marchenko. Un incendiu puternic a izbucnit la un depozit și o instalație de producție de deșeuri, însă pompierii au reușit să-l stingă până sâmbătă dimineață.
Serbia a semnat un nou acord cu Rusia pentru livrarea de gaze în plus, în această iarnă, informează publicația Danas.
Acordul a fost încheiat între directorul general al Srbijagas, Dušan Bajatović, și omologul său de la Gazprom, Alexey Miller, în cadrul Forumului Internațional al Gazului din Sankt Petersburg. Acordul prevede furnizarea a 400 de milioane de metri cubi de gaze, sub același contract semnat în mai 2022, pe o perioadă de trei ani.
Serbia consumă aproximativ 2,5 miliarde de metri cubi de gaze anual, din care Gazprom furnizează 2 miliarde, gazul ajungând în Serbia prin conductele TurkStream și Balkan Stream.
Cu toate acestea, în ciuda dependenței de gazul rusesc, Belgradul a început să caute alternative, semnând acorduri cu Azerbaidjan și Macedonia de Nord și construind interconectori cu România și Grecia.