RĂZBOI în Ucraina, ziua 965. Luminița Odobescu vorbește despre „necesitatea unui mesaj puternic al UE de sprijin militar”
Războiul din Ucraina a intrat marți, 15 octombrie, în a 965-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
România susţine nevoia găsirii unei soluţii până la finalul lunii octombrie pentru măsurile de sprijin militar pentru Ucraina finanţate din profiturile provenite din administrarea fondurilor imobilizate ale Rusiei, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, după ce a participat la Luxemburg la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).
„În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei am reiterat, în primul rând, necesitatea unui mesaj puternic al Uniunii Europene de sprijin nu numai politic, dar şi militar mai ales în contextul în care atacurile Rusiei împotriva ţintelor civile şi a infrastructurii civile s-au intensificat în ultima perioadă. Au fost prezentate mai multe propuneri pentru deblocarea instrumentului european pentru pace.
Urmează să lucrăm în continuare pentru a ajunge la un acord, dar şi pentru revizuirea strategică a misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene pentru Ucraina, care trebuie să răspundă mai bine nevoilor de antrenament ale forţelor armate ucrainene.
S-a discutat, şi România susţine acest lucru, nevoia de a găsi o soluţie până la finalul lunii octombrie pentru măsurile de sprijin militar finanţate din profiturile provenite din administrarea fondurilor imobilizate ale Rusiei”, a afirmat Odobescu.
Ministrul de Externe a precizat că în cadrul discuţiilor a prezentat acţiunile României pentru a sprijini Ucraina, inclusiv donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot, care a ajuns deja la Kiev.
„Am discutat, de asemenea, cu colegii noştri cum putem să ajutăm mai bine Ucraina în contextul în care atacurile Rusiei se vor intensifica înainte de sezonul rece şi facem acest lucru de o manieră coordonată în ceea ce priveşte sprijinul nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru Republica Moldova”, a menţionat Luminiţa Odobescu.
România cere noi sancțiuni împotriva Rusiei
Ea a reiterat importanţa menţinerii presiunii asupra Rusiei: „Am salutat adoptarea noului regim al Uniunii Europene de sancţiuni privind acţiunile destabilizatoare ale Rusiei şi miniştrii de Externe au adoptat noi măsuri împotriva Iranului, pentru transferul de rachete balistice către Rusia”.
Potrivit ministrului Luminiţa Odobescu, discuţiile din cadrul CAE au vizat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova în contextul alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie şi al referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană şi situaţia din Orientul Mijlociu.
Ea a avut şi o întâlnire bilaterală cu ministrul de Externe al Regatului Unit, David Lammy.
Franța, 2 miliarde de euro în ajutor militar
Ajutorul militar francez pentru Ucraina va depăşi 2 miliarde de euro în 2024, în special datorită utilizării dobânzilor la activele ruseşti îngheţate, dar nu va atinge suma maximă de 3 miliarde prevăzută în acordul de securitate încheiat cu Kiev, a afirmat ministrul Apărării, Sébastien Lecornu.
„S-a decis politic, la începutul anului 2024, că acest ajutor ar putea ajunge până la 3 miliarde de euro. În fapt, vom fi la peste 2 miliarde de euro, dar nu la 3 miliarde de euro”, a spus el în faţa deputaţilor din Comisia de Apărare.
Franţa a garantat sprijinul său pentru Ucraina într-un acord bilateral de securitate încheiat la 16 februarie.
Potrivit Parisului, ajutorul militar francez a fost de 1,7 miliarde de euro în 2022 şi de 2,1 miliarde în 2023.
Aproximativ 300 milioane de euro ca ajutoare în 2024 provin din utilizarea dobânzilor la activele ruseşti îngheţate şi „permit finanţarea de muniţii – mai degrabă obuze de 155 mm -, tunuri Caesar, carburant”, a detaliat Lecornu.
Donaţiile de materiale vechi vor reprezenta anul viitor„practic 700 milioane de euro”, a adăugat ministrul.