RĂZBOI în Ucraina, ziua 981. Doar 10% din ajutorul promis de Casa Albă a ajuns la Kiev/C.E. grăbește procesul de aderare la UE al Ucrainei

Publicat: 31 10. 2024, 07:43
RĂZBOI în Ucraina, ziua 981. Doar 10% din ajutorul promis de Casa Albă a ajuns la Kiev

Războiul din Ucraina a intrat joi, 31 octombrie, în a 981-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Ucraina a primit numai 10% din ajutorul militar aprobat de Congresul SUA anul acesta, a răbufnit preşedintele Volodimir Zelenski.

„Îţi faci sarcina ce-ţi revine”

În context, el a a anunţat că aşteaptă desfăşurarea în săptămânile următoare a unei noi reuniuni a grupului de la Ramstein, ce reuneşte statele ce furnizează ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia.

„Îţi faci sarcina ce-ţi revine. Constitui rezerve, mizezi pe brigăzi speciale, contezi pe un asemenea echipament (n.r. – promis de SUA). Dar, primeşti numai 10% din pachetul deja votat… asta nu este amuzant!”, a spus Zelenski în faţa unor jurnalişti din ţările nordice, referindu-se la eforturile de organizare ale armatei ucrainene, dar care nu primeşte tot sprijinul promis de SUA, în virtutea ajutorului de peste 61 de miliarde de dolari aprobat de Congresul SUA în aprilie.

Potrivit preşedintelui ucrainean, nu finanţarea ar împiedica furnizarea deplină a acestui ajutor, ci „este mereu vorba despre birocraţie sau logistică, de unele idei sau scepticism”, adică responsabilii americani ar analiza prea mult dacă „asta vă dăm, dar nu şi asta”.

El şi-a exprimat speranţa că în următoarele săptămâni, după alegerile din SUA, va fi organizată o nouă reuniune a „Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei”, creat la baza aeriană americană Ramstein din Germania şi care reuneşte statele ce furnizează ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia.

Aderarea Ucrainei la UE

În raportul anual privind extinderea UE, Comisia Europeană a apreciat că Ucraina ar trebui să treacă la următoarea etapă de negociere a aderării „cât mai curând posibil în 2025”, transmite dpa. Ar urma să avanseze tratativele în domenii cum ar fi justiţia, reglementările financiare şi drepturile fundamentale.

Cu această ocazie, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a afirmat că „Ucraina a continuat să promoveze reforme-cheie, deşi luptă într-un război brutal de agresiune”.

Aderarea la Uniunea Europeană este o prioritate strategică pentru Ucraina, susţinută puternic de Zelenski. Negocierile au început în iunie. Procesul de negociere este îndelungat şi complicat, necesitând ani de schimbări în administraţie, legislaţie şi economie până când statul candidat îndeplineşte standardele UE.

Chiar şi după începerea tratativelor, nu există garanţii. Agenția dpa reaminteşte situaţia Turciei, cu care negocierile au început în 2005, însă sunt blocate de multă vreme.

În ultimul raport prezentat, Comisia Europeană nu a indicat existenţa vreunui progres în ceea ce privește Ucraina, deşi a remarcat „o reangajare treptată”.