Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă, 9 noiembrie, în a 990-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
În ultimele sale luni de mandat, Joe Biden a decis să permită contractorilor militari americani să lucreze în Ucraina. Oficial, aceste armate private vor merge acolo pentru a întreţine şi repara armamentul furnizat de Pentagon.
Informația a fost confirmată pentru Reuters de oficiali americani din domeniul apărării.
Se marchează, astfel, o schimbare politică semnificativă a implicării SUA în războiul ruso-ucrainean.
Vorbind sub rezerva anonimatului, un oficial american a declarat pentru Reuters că acești contractori militari (firme private din domeniul apărării) vor fi în număr mic şi localizaţi departe de linia frontului. Ei nu vor fi angajaţi în lupte, susține partea americană.
„Cu un număr mic de contractori în Ucraina, efectuarea întreţinerii departe de linia frontului va contribui la asigurarea faptului că echipamentele furnizate de SUA pot fi reparate rapid atunci când sunt deteriorate şi pot beneficia de întreţinere în funcţie de necesităţi”, a declarat oficialul american.
Informaţia a fost confirmată de CNN, care a transmis că Administraţia Biden a ridicat o interdicţie de facto privind detaşarea contractorilor militari americani în Ucraina pentru a ajuta armata ucraineană. Întreținerea și repararea sistemelor de armament furnizate de SUA vizează în special avioanele de luptă F-16 şi sistemele Patriot.
Este pentru prima dată de la începutul conflictului când SUA anunță că trimite personal cu pregătire militară în Ucraina.
Nu este clar dacă Donald Trump, viitorul președinte al Statelor Unite, va menţine această politică în vigoare atunci când va prelua funcţia, în ianuarie 2025. De-a lungul campaniei electorale, Trump a declarat că vrea să pună capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia „în 24 de ore” de la revenirea la Casa Albă, dar nu a precizat şi cum o va face.
Pe de altă parte, în ultimii doi ani, Joe Biden a tot insistat ca forțele militare americane să stea departe de linia frontului ucrainean. Casa Albă decisese să limiteze atât pericolul pentru americani, cât şi percepţia, în special din partea Rusiei, că armata americană ar fi angajată în luptă în Ucraina. Departamentul de Stat i-a avertizat în mod explicit pe americani să nu călătorească în Ucraina începând din 2022.
Noua schimbare de atitudine va aduce, în mod cert, o reacție pe măsură din partea Federației Ruse.
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonică de miercuri, 6 noiembrie, care a avut loc între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi Donald Trump, după victoria acestuia din urmă în alegerile prezidenţiale americane. Informația a fost confirmată pentru AFP de un responsabil din cadrul preşedinţiei ucrainene.
„Pot să confirm asta”, a indicat acest responsabil, sub rezerva anonimatului, întrebat despre o informaţie apărută în publicaţia americană Axios.
O altă sursă ucraineană de rang înalt a afirmat pentru AFP că Donald „Trump i-a trecut telefonul” lui Elon Musk, care „a avut o scurtă convorbire” cu Zelenski.
Cei doi se pare că erau împreună, iar „Trump i-a dat telefonul lui Musk. Preşedintele ucrainean i-a mulţumit pentru Starlinks (sistemele de legătură satelit furnizate de Elon Musk Ucrainei)”, a indicat această sursă. „Ei au vorbit puţin. Dar conversaţia principală a fost, bineînţeles, cu Trump”, a adăugat sursa citată.
Tot potrivit sursei respective, Donald Trump şi Volodimir Zelenski „nu au discutat cu adevărat despre ceva substanţial, a fost o conversaţie pentru a se saluta”.
Preşedintele ucrainean a calificat această conversaţie drept „excelentă”.