”Război” sau ”Operațiune militară specială”? Cum încearcă Medvedev să explice agresiunea Moscovei: ”Operațiunea implică în principal utilizarea armelor de înaltă precizie, țintele sunt limitate”

”Război” sau ”Operațiune militară specială”? Cum încearcă Medvedev să explice agresiunea Moscovei: ”Operațiunea implică în principal utilizarea armelor de înaltă precizie, țintele sunt limitate”
Dmitri Medvedev | Foto - Profimedia Images

24 februarie 2022. Vladimir Putin declanșează războiul împotriva Ucrainei, dar alege o sintagmă controversată – ”operațiune militară specială”. Au trecut 100 de zile de conflict, iar autoritățile de la Moscova continuă să susțină că nu există război în Ucraina, ci doar o operațiune în care sunt vizate ținte militare.

Imaginile sfâșietoare cu orașele ucrainene bombardate au făcut înconjurul lumii. Blocuri distruse, cartiere întregi puse la pământ, școli, grădinițe, teatre lovite fără milă de bombele rusești. La Mariupol s-a vorbit despre ”iadul pe pământ”, iar atrocitățile săvârșite de soldații ruși la Bucha și nu numai au îngrozit opinia mondială.

Moscova a transmis, de fiecare dată, că este vorba doar despre fake-news lansat de la Kiev. Dmitri Medvedev, fost președinte al Federației Ruse și vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, consideră că nu se poate discuta despre război în Ucraina. Totuși, explicațiile pe care le oferă nu au darul de a lămuri situația.

”Operațiunea (n.red. – militară specială) implică în principal utilizarea armelor de înaltă precizie. Instalațiile militare sunt distruse. Trupele ruse încearcă să minimizeze amenințarea la adresa instalațiilor civile. Încercăm să acționăm într-un mod care ar afecta doar forțele armate ale Ucrainei. De aceea acțiunile trupelor noastre au fost numite o operațiune militară specială”, a declarat Dmitri Medvedev.

”Țintele acestei operațiuni sunt limitate”

Potrivit lui Dmitri Medvedev – dincolo de imaginile care arată distrugeri masive ale infrastructurii civile din Ucraina -, Vladimir Putin a vorbit despre două obiective ale Armatei Ruse.

  • apărarea locuitorilor republicilor populare Donețk și Lugansk
  • distrugerea mecanismului militarist şi denazificarea respectivelor zone

Fiind vorba despre obiective limitate, atunci s-ar justifica sintagma ”operațiune militară specială”, dă de înțeles Dmitri Medvedev.

”Este într-adevăr o operațiune militară specială. Evenimentele de acolo susțin după un anumit scenariu. Președintele a spus că avem două obiective care trebuie atinse. Primul este apărarea locuitorilor republicilor populare Donețk și Lugansk, dintre care mulți sunt ruși. cetăţeni, şi există aproximativ un milion dintre ei. Al doilea este de a distruge mecanismul militarist şi de-nazificarea acelor zone, sau, cu alte cuvinte, pentru a ne asigura că nu există neonazişti care promovează colo agenda anti-rusă. De aceea țintele acestei operațiuni sunt limitate”, a mai spus Dmitri Medvedev, potrivit TASS. 

Dmitri Medvedev, ironic la adresa SUA

Kremlinul a fost iritat de unele declarații făcute de președintele american Joe Biden, acesta etichetându-l pe Vladimir Putin drept ”criminal de război” și ”dictator criminal”, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, iar Dmitri Medvedev a ”contraatacat”.

Moscova și-a ar dori, potrivit lui Medvedev, ca SUA să fie ”un stat responsabil care îndeplinește toate funcțiile unei super-puteri, un stat care caută să-și rezolve numeroasele probleme interne, în loc să submineze dezvoltarea altor țări”.

Într-un final, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a lăsat ironia să se ”dezvolte”, spunându-le celor care îi urmăresc declarațiile că există o soluție pentru ca lucrurile să intre în ”normalitate”, respectiv a nu fi confundat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, cu președintele SUA.

”Toate acestea sunt posibile dacă nu credeți că numele președintelui SUA este Volodimir Zelenski și continuați să vă întrebați asistenții dacă scrierea corectă este Irak sau Iran”, a mai scris Dmitri Medvedev.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de...
Bulgaria are cel mai ieftin carburant din Balcani
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Un procuror și un polițist ar fi fost martori în momentul uciderii lui Sorin Anghel...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim
×