Ziua 331 de război. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski aşteaptă „decizii ferme” din partea liderilor din domeniul apărării din NATO şi din alte ţări partenere, care se întâlnesc vineri la Ramstein, în Germania, pentru a discuta despre cum poate fi întărită capacitatea Ucrainei de a înfrunta forţele ruseşti, în special cu tancuri de luptă moderne. Întâlnirea de la baza aeriană din Germania continuă seria reuniunilor de acest gen, în aşa-numitul format Ramstein, care au avut loc de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în urmă cu aproape 11 luni.
UPDATE 3: Germania susţine că nu a fost luată încă o decizie cu privire la livrarea tancurilor Leopard în Ucraina
Noul ministru al Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat vineri că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la o eventuală livrare către Kiev a tancurilor de asalt Leopard, de fabricaţie germană, pe care Ucraina le solicită pentru a respinge invazia rusă, relatează AFP.
Chestiunea „a fost discutată” între ţările care sprijină Ucraina şi care s-au reunit la Ramstein, în vestul Germaniei, însă „nu a fost luată nicio decizie”, a declarat Boris Pistorius.
„Impresia” că Germania se opune livrării de tancuri Kievului este „falsă”, a adăugat el în acelaşi timp.
Potrivit Reuters, Pistorius a mai precizat că nu poate spune când se va lua o decizie, dar că Germania este pregătită să se mişte repede dacă va exista un acord între aliaţi.
„Toate argumentele pro şi contra trebuie analizate cu foarte mare atenţie”, a subliniat el. ”Ne revine responsabilitatea de a reflecta atent la consecinţele pentru toate părţile în conflict”, a mai spus noul ministru german al apărării.
Guvernul german al cancelarului Olaf Scholz a părut reticent în a autoriza re-exportul tancurilor din ţările care le folosesc, de teama de a nu provoca Rusia. Pe de altă parte, guvernul de la Berlin afirmă că nici nu a primit cereri oficiale din partea altor ţări pentru a autoriza re-exportul unor tancuri Leopard către Ucraina.
UPDATE 2: Polonia promite măsuri „non-standard” dacă Germania se opune trimiterii de tancuri în Ucraina
Polonia este pregătită să ia măsuri „non-standard” dacă Germania se opune trimiterii tancurilor Leopard 2 în Ucraina, a declarat astăzi ministrul adjunct de externe polonez Pawel Jablonski la radioul RMF FM, conform Sky News.
Întrebat dacă trimiterea de tancuri în Ucraina ar fi posibilă chiar și în cazul opoziției Germaniei, Jablonski a declarat: „Cred că, dacă există o rezistență puternică, vom fi gata să recurgem chiar și o astfel de acțiune non-standard … dar să nu anticipăm faptele”.
Miercuri, au apărut informații potrivit cărora surse germane au declarat că țara nu va permite aliaților să trimită tancuri fabricate în Germania în Ucraina – cu excepția cazului în care SUA își trimit propriile tancuri, scrie Mediafax.
Ieri, Mateusz Morawiecki, premierul polonez, a declarat că este „moderat pesimist” cu privire la faptul că Berlinul va permite altor țări să trimită tancuri fabricate în Germania în Ucraina.
Morawiecki a declarat că este „sceptic” că tancurile Leopard 2 vor ajunge în țara devastată de război.
UPDATE 1: Aliaţii Kievului se întâlnesc la Ramstein
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski aşteaptă „decizii ferme” din partea liderilor din domeniul apărării din NATO şi din alte ţări partenere, care se întâlnesc vineri la Ramstein, în Germania, pentru a discuta despre cum poate fi întărită capacitatea Ucrainei de a înfrunta forţele ruseşti, în special cu tancuri de luptă moderne, relatează Reuters.
Întâlnirea de la baza aeriană din Germania continuă seria reuniunilor de acest gen, în aşa-numitul format Ramstein, care au avut loc de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în urmă cu aproape 11 luni.
Discuţiile se vor concentra asupra viitoarelor livrări de arme, principalul punct de interes fiind tancurile germane Leopard 2, pe care le au în dotare armate din întreaga Europă. Berlinul are drept de veto asupra oricărei decizii de export al tancurilor, iar guvernul cancelarului Olaf Scholz a părut până acum reticent în a autoriza acest lucru, de teamă să nu provoace o escaladare din partea Rusiei.
Unii aliaţi spun însă că îngrijorarea Berlinului este exagerată, în condiţiile în care Moscova este deja pe deplin angajată în război, iar Kremlinul declară cu regularitate că transferurile de arme occidentale ar prelungi conflictul şi ar spori suferinţa în Ucraina.
„De fapt, acum aşteptăm o decizie din partea unei capitale europene, care va activa lanţurile pregătite pentru cooperare în ceea ce priveşte tancurile”, a declarat Zelenski în mesajul video de joi seara. „Ne pregătim pentru reuniunea de mâine de la Ramstein. Ne aşteptăm la decizii puternice. Ne aşteptăm la un pachet puternic de ajutor militar din partea Statelor Unite”, a spus el, citat de News.ro.
ȘTIRE INIȚIALĂ
SUA trimit vehicule blindate de 2,5 miliarde de dolari în Ucraina, dar fără tancuri Abrams
Vehicule blindate de 2,5 miliarde de dolari vor fi trimise de SUA în Ucraina, în cadrul unei noi tranșe de ajutor militar. Sunt vehicule blindate și de transport, dar nu ofensive, precum tancurile grele Abrams.