RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 800. NATO condemnă „activitățile rău intenționate” ale Rusiei/David Cameron cere bani pentru Ucraina
Conflictul din Ucraina a ajuns vineri, 3 mai, în a 800-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Statele membre ale NATO s-au declarat „profund preocupate de activităţile rău intenţionate ale Rusiei întreprinse recent pe teritoriul Alianţei şi care constituie o ameninţare la adresa securităţii lor”, informează AFP.
Într-un comunicat, aliaţii denunţă „activităţile ostile ale statului rus, care au lovit Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia şi Regatul Unit”.
Despre ce incidente este vorba
„Incidentele în cauză se înscriu în cadrul intensificării activităţilor pe care Rusia le întreprinde în tot spaţiul euroatlantic şi mai ales pe teritoriul Alianţei, făcând apel la intermediari”, se subliniază în comunicat.
„Este vorba de acte de sabotaj, acte de violenţă, de activităţi cibernetice, de perturbări electronice, de campanii de dezinformare şi de alte activităţi hibride”, precizează ei, adăugând că aceste „activităţi hibride constituie o ameninţare” la adresa securităţii lor.
„Vom acţiona individual şi colectiv ca răspuns la aceste acţiuni şi vom continua să ne concertăm în mod strâns. Vom face în aşa fel încât Alianţa şi aliaţii să fie pregătiţi pentru a asigura disuasiunea şi apărarea în faţa activităţilor sau atacurilor hibride”, adaugă ei.
„Condamnăm atitudinea Rusiei şi îi cerem acesteia să respecte obligaţiile sale internaţionale, cum o fac aliaţii. Acţiunile Rusiei nu ne vor descuraja să continuăm să susţinem Ucraina”, conchid statele membre ale NATO.
Praga acuză Moscova de propagandă
La sfârşitul lui martie, Praga a dezvăluit descoperirea de către serviciile de informaţii cehe a unei reţele orchestrate de Moscova ce răspândea propagandă prorusă asupra Ucrainei via site-ul de internet Voice of Europe şi care este suspectată că a corupt europarlamentari.
În Regatul Unit, autorităţile au informat la sfârşitul lui martie că un britanic de 20 de ani fusese inculpat la Londra în virtutea legii asupra securităţii naţionale, pentru presupusă organizare de atacuri împotriva unor „companii legate de Ucraina”.
Ministrul francez delegat pentru Europa, Jean-Noel Barrot, a declarat recent că Franţa şi ale ţări europene sunt „bombardate de propaganda Rusiei” odată cu apropierea alegerilor europene, care vor avea loc între 6 şi 9 iunie în UE.
David Cameron, la Kiev
Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a vizitat Kievul şi a anunţat intenţia Regatului Unit de a-şi reuni partenerii luna viitoare pentru a strânge fonduri cu scopul de a răspunde nevoilor militare ale Ucrainei.
Vizita lui David Cameron a avut loc la o săptămână după ce premierul britanic Rishi Sunak a anunţat un ajutor suplimentar de 500 de milioane de lire sterline (584 de milioane de euro) pentru a ajunge la trei miliarde de lire pe an (3,5 miliarde de euro), precum şi furnizarea de noi muniţii.
Acestea includ bombe ghidate cu precizie, rachete de apărare aeriană şi echipamente pentru 100 de echipe mobile de apărare aeriană pentru a permite Ucrainei să doboare drone şi rachete rusești.
De la crearea sa în 2022, fondul, care reuneşte Regatul Unit, Norvegia, Ţările de Jos, Danemarca, Suedia şi Lituania, cu contribuţii din Islanda, Australia şi Noua Zeelandă, a strâns până acum 900 de milioane de lire sterline în angajamente.
„Ucraina se apără cu înverşunare împotriva invaziei ilegale a Rusiei, transformând în ani un război despre care Putin credea că va dura câteva zile”, a declarat David Cameron, potrivit unui comunicat.